Jelenlegi hely

Egyszülős Központ: egyre nagyobb segítség a családoknak

A jövő évi terveiről és az életbe lépő fontos változásokról tájékoztatott az Egyszülős Központ december utolsó napjaiban. Szolgáltatásaik, segítségük rengeteg családnak fontos, új központjuk még több lehetőséget biztosít majd.

A jövőre életbe lépő törvényi változások hatása a mindennapokban is jelentősen érezhető lesz és segítik majd a családok életét

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében az Egyszülős Központ közölte, hogy januártól egyszerűsödnek és szigorodnak a tartásdíj behajtásának szabályai és a különélő szülő helyett az állam előlegezi meg az elmaradó tartásdíjat több mint 50 ezer forintig. Mint írták, jelenleg az egyszülős családban élő gyerekek közel negyede nem kapja meg azt a járandóságot, amely neki törvény szerint jár.  

Emellett több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma, ez akár 25 ezer forint havi emelést is jelenthet gyerekenként.

Az árvaellátásról és a tartásdíjbehajtásról szóló két új jogszabálynak köszönhetően 130 ezer gyerek mindennapi megélhetése fog javulni.

Mint írták, az Egyszülős Központ évről évre egyre több egyszülős családnak tud segíteni, folyamatosan bővülő szolgáltatásokat és programokat kínálva számukra.  

Több mint 10 ezerrel nőtt azoknak a családoknak a száma, amelyeknek segítséget, szolgáltatást vagy közösséget nyújtottak idén.

Közel 120 gyereknek tették könnyebbé az iskolakezdést, 2550 egyszülős gyerek és szülő nyári pihenését biztosították, közel 80 gyermek karácsonyi álma válhatott valóra. 2021-ben 400 családnak tudták könnyebbé tenni a mindennapjait: több mint hat tonna tartós élelmiszerrel, valamint tisztító- és tisztálkodószer-csomagokkal segítettek azoknak, akiknek erre szükségük volt.

Nyári program az Egyszülős Központban (Forrás)

Tovább bővültek az Egyszülős Központ szolgáltatásai is

A jogi és pszichológiai tanácsadás, a coaching, a korrepetálás, a logopédiai szolgáltatás vagy a mediáció nagy segítség lehet a problémákkal küzdő családoknak. Elindították kamaszoknak szóló csoportjukat a serdülőkorban felmerülő nehézségek, konfliktusok megoldására. "Amikor nem csak a válás fáj" csoportjuk a bántalmazó kapcsolatban élőknek, vagy abból kilépetteknek nyújtott támogatást. Támogató közösségek jöttek létre özvegyeknek, illetve azoknak az édesanyáknak, akik a terhesség alatt egyedül maradtak. Apa csoportjuk azokat az édesapákat hozta össze, akik egyedül viselik gondját gyermeküknek.

"Segítő Kezek"

Ősszel elindult ez a szívességi alapon működő kezdeményezés, amelyben ezermester egyszülős apukák önkéntesen segítenek egyszülős családoknak apróbb javításokban, szerelésekben, és sikeres volt a pénzügyi coaching, amely a pénzügyekben segített eligazodni az egyszülősöknek.

Forrás

Új budai központ nyílik

Ugyan most még hihetetlennek tűnik az épület állapotát látva, de 2022 tavaszán újabb Egyszülős Központ nyílik Budán.

A budai központ a Magyar Jakobinusok terén, a Krisztina körút és a Maros utca találkozásánál jön létre, akadálymentesen megközelíthető lesz. Közel 200 négyzetméteres, világos és tágas tér szolgálja majd a budai egyedülálló szülőket és gyermekeiket.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére