Jelenlegi hely

A 10 legfontosabb tudnivaló, ha gyerekkel utazol külföldre!

Avagy: amit minden anyának tudnia kell, ha utazik a család! Ne felejtsd el csekkolni utazás előtt:

1. Útlevél vagy utazáshoz használt okmány érvényessége (egyes országoknál belépéstől számolt 6 hónapig érvényesnek kell lennie)

Az EU összes országába, valamint Izlandra, Norvégiába, Svájcba és Liechtensteinbe, továbbá Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Montenegróba és Szerbiába személyazonosító igazolvánnyal is utazhatunk. Mindig ügyeljünk arra, hogy nálunk legyen a személyazonosító igazolvány, még akkor is, ha az úgynevezett schengeni belső határon utazunk át, ahol nincs határellenőrzés.

A kiskorúak utazásához az érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány mellett a gondviselő  hivatalos (legalább két tanúval ellátott) írásbeli hozzájárulása ajánlott, amennyiben ő nincs a kiskorúval, tehát a kiskorú egyedül vagy más felnőtt kíséretében utazik.

A kártya formátumú gépjárművezetői engedély nem minősül úti okmánynak!

Ha a határon derül ki, hogy lejárt az okmány

Ne pánikolj! Keressétek meg a legközelebbi nyitvatartó kormányablakot, és gyermeketeknek meg tudjátok újítani a határátlépéshez szükséges okmányt. Előfordulhat, hogy több órát is várnotok kell, de legalább nem marad el a nyaralás.
Azt viszont tudnod kell, ha nagykorú személynek lejárt a személyigazolványa, de van a jogosítványa, nem fog új személyigazolványt kapni, hiszen Magyarország határain belül elegendő az is. Így viszont nem fog tudni a határon átkelni.

2. Vízum

Informálódjunk, hogy a célországba milyen feltételekkel lehet kiutazni! Gyors segítség a http://konzuliszolgalat.kormany.hu/vizummegallapodasok oldalon.

3. Utasbiztosítás

Ne utazzunk utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjünk meg arról, hogy biztosításunk fedezete kiterjed a tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. Előfordulhat, hogy épp gyermekünk betegszik meg egy külföldi út során, így mindenképpen gondoskodni kell az ő biztosításáról is.

 

4. Képviselet elérhetőségei

Bízzunk benne, hogy senkinek nem lesz rá szüksége, de jobb magunknál tartani egy elérhetőséget szükség esetére! Tájékozódjunk a legközelebbi magyar nagykövetség, főkonzulátus vagy tiszteletbeli konzuli képviselet elhelyezkedéséről, elérhetőségeiről (ügyeleti telefonszám) és nyitvatartási idejéről; szervezett utazás esetén az utazási iroda helyi képviselőjének elérhetőségeiről.

5. Egészségügy - Gyógyszerek

Ha az Európai Unión belül utazuk, váltsuk ki ingyenesen az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel ideiglenes tartózkodásunk során igénybe vehetjük a célország sürgősségi egészségügyi szolgáltatásait.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya azonban nem helyettesíti a hagyományos utazási biztosítást, ezért elutazásunk előtt mindenképpen kössünk biztosítást! Baleset esetén az Európai Unió országaiban egységesen a 112-es telefonszámon érhető el a segélyhívó.

Útipatika-csomag

Ne felejtsük el az állandóan szedett gyógyszerekből az utazás idejére szükséges mennyiséget magunkkal vinni. Legyenek benne a már ismert, jól bevált szerekből: láz- és fájdalomcsillapító, tengeri betegség, hányás és hasmenés kezelésére szolgáló szerek, sebtapasz...

6. Pénz

Ha gyerekkel megyünk, ebből nem lehet elég... :)

Mindig vigyünk elegendő és megfelelő fizető eszközt magunkkal. Ellenőrizzük le bankkártyánk érvényességét és informálódjunk bankunknál, hogy külföldön használható-e, és milyen feltételekkel (napi pénzfelvétel limitje, tranzakciós díjak). Győződjünk meg arról, hogy rendelkezünk a visszaútra szóló menetjeggyel, illetve az ehhez, azaz a visszatéréshez szükséges pénztartalékkal!

 

7. Gépjárművel való utazás esetén

Amennyiben gépjárművel kívánunk utazni a célországba, győződjünk meg arról, hogy jogosítványunk (és az egészségügyi alkalmassági igazolás) érvényes. Amennyiben az Európai Unión kívülre utazunk, váltsuk ki a nemzetközi jogosítványt. Ha saját gépjárművel utazunk, győződjünk meg róla, hogy biztosítójánál kiváltottuk annak nemzetközi biztosítási igazolását (ún. zöld biztosítási kártya), illetve rendelkezünk baleset- és poggyászbiztosítással. Ismerjük meg előre a célország közlekedési szabályait és szokásait, és még indulás előtt vessük alá az autót egy alapos műszaki vizsgálatnak!

Magyar vezetői engedéllyel az alábbi országokban vezethetünk:
Ausztria, Bahama Szigetek, Bahrain, Belorusz, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Csehország, Ciprus, Dél-Afrikai Köztársaság, Elefántcsont-part, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Fülöp-szigetek, Görögország, Guayana, Hollandia, Horvátország, Irán, Írország, Izland, Izrael, Japán, Koreai Köztársaság, Koszovó, Közép-Afrikai Köztársaság, Kuba, Kuvait, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxembourg, Macedónia, Marokkó, Málta, Moldova, Monaco, Nagy-Britannia, Niger, Norvégia, Németország, Olaszország, Orosz Föderáció, Pakisztán, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Seychelle-szigetek, Svédország, Szenegál, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Uruguay, Zaire, Zimbabwe.

8. Utazás repülővel

Ha ritkán utazik a család repülővel, akkor érdemes elolvasni a Budapest Airport utasbiztonsággal kapcsolatos tájékoztatóját, mely az alábbi oldalon található: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/biztonsag. Az itt leírtak nemcsak a budapesti repülőtérre vonatkoznak, a fejlett világ más országaiban működő repterek is hasonlóan szigorú, esetenként még az itt leírtaknál is szigorúbb ellenőrzéseket végeznek. Éppen ezért a jegyvásárláskor kapott, valamint a légitársaság és az indulási/érkezési repülőtér honlapján található biztonsági tájékoztatót is érdemes figyelmesen elolvasni.

9. Vámszabályok

Tájékozódjunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, illetve a cél- és tranzitországok vámigazgatóságainál (annak honlapján vagy az adott ország Magyarországra akkreditált külképviseletén) a vámmentes, illetve tiltott árukról, mennyiségi korlátozásokról.

10. Utazás házi kedvenccel

Egyre többen szeretnék magunkkal vinni házi kedvencüket. A háziállatok beviteléhez különböző okmányok bemutatása és egyes védőoltások megléte szükséges. Indulás előtt, időben kérdezzük meg állatorvosukat, aki ezzel kapcsolatban bővebb információval szolgálhat.

+1 Keressünk rá az úticélra az Interneten is

Nagyon hasznos és érdekes dolgokat tudhatunk meg az adott országról az Interneten böngészve: konzulátus vagy külképviselet weboldala, nagyobb utazési irodák vagy épp a Wikipédia nagyon hasznos lehet. Érdemes részletesen utánaolvasnunk a földrajzi és időjárási adottságoknak, gasztronómiának, látnivalóknakk és belépőknek és sok egyéb hasznos információnak pl. az Úticélkeresőn.

Kellemes kikapcsolódást és jó utazást kíván az Imami csapata!

 

Éva - Szolnokimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére