Jelenlegi hely

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.

1. Tervezzétek meg előre a vonat indulását!

Nézzétek át a menetrendeket az indulás és érkezés napján! Ellenőrizzétek a csatlakozásokat, az átszállásra rendelkezésre álló időt. Ha utóbbihoz a településen belül igénybe kell venni helyi járatokat, akkor érdemes a megállókat is beazonosítani, a képeket pedig róla lementeni. Okés, tudom, hogy ott az okostelefon, ami mindent megold, és vészhelyzetben valahogy mégsem szokott segíteni…

Tipp: Mindig legyen "B"/"C"/"D" (kinek mennyi kell :) opció, ha valamit lekéstek. Különösen fontos ez, ha kicsi gyerkőccel utaztok. Egy amúgyis feszült helyzetben a nyűgös gyerek még inkább szétcincálja a fáradt szülők idegeit.

Válasszatok olyan időpontot, amikor a gyermek általában jobban bírja az gyűrődést. A korai vagy késői vonatok általában kevésbé zsúfoltak, ami kényelmesebbé teheti az utazást. Néhány vonatnak vannak kifejezetten gyerekbarát kocsijai vagy játszóterei, ezért érdemes ezeket is feltérképezni.

2. Foglaljatok előre jegyet!

Érdemes előre lefoglalni a jegyeket, hogy biztosítsátok a helyeteket. Így elkerülhetitek a kellemetlenségeket; arról nem is beszélve, hogy sok pénzt is spórolhattok.

Tipp: Ha kerékpárt is visztek magatokkal, ez különösen igaz. Egyes vonatokon ugyanis csak 4-8 kerékpár szállítható.

Ne feledkezzetek meg utánanézni az új vármegye- és országbérletnek, mert lehet, hogy egy-egy kirándulás, nyaralás akár „ingyen” is lehet, ha már úgyis használjátok munkába menet.

Tipp: Alsó osztályos gyermeked van? Legyen nálad az ingyenes utazást biztosító Kajla útlevele!

Ha lehetőségetek van rá, válasszatok olyan üléseket, amelyek kényelmesek és elegendő helyet biztosítanak a lábaknak. Ez segít abban is, hogy a gyerek is zavartalanul tudjon játszani az utazás során.

3. Csomagoljatok okosan!

Gondoskodjatok arról, hogy minden szükséges dolog nálatok legyen a vonaton. Csak olyan csomagokat vigyetek magatokkal, amelyeket könnyen kezelhettek.

Tipp: Legyenek kéznél pelenkák, nedves törlőkendők, váltóruha és minden más is, amire szüksége lehet a kisgyermekednek az út során.

Vigyétek magatokkal az utazásra azokat az ételeket és italokat, amelyeket a gyerekek szeretnek. Legyen nálatok elegendő víz, gyümölcs, szendvics és rágcsálnivaló, hogy az utazás alatt gondoskodhassatok az étkezésükről.

Ha hosszabb útra készültök, tervezd be az étkezést és a pihenést is. Keresd meg a vonaton található étkezőkocsit vagy az állomásokon található kávézókat, ahol enni és pihenni tudtok.

4. Ezzel üssétek el az időt!

  • Játékok és kártyák: Vigyetek magatokkal néhány könnyen hordozható játékot vagy kártyapaklit, amellyel játszhatnak együtt a gyerekkel. Klasszikus játékok, mint a kártya, a ludo, a sakk vagy az Uno mindig jó választás lehetnek.
  • Könyvek és képregények: Ha a gyerek szeret olvasni, vigyetek magatokkal néhány könyvet vagy képregényt, amelyek érdeklik. Az utazás alatt elmerülhetnek a történetekben vagy képekben.
  • Rajzolás és színezés: Egy kis notesz vagy színezőkönyv és ceruzák vagy filctollak remek lehetőséget kínálnak a gyereknek, hogy kifejezze a kreativitását.
  • Filmek és zenék: Ha a vonaton elérhetőek médialejátszók vagy okostelefonok, letölthettek filmeket vagy zenéket a gyerek kedvenceivel.
  • Utazó játékok: Olyan játékokat is vihettek magatokkal, amelyek kifejezetten az utazásra vannak tervezve. Ilyen például a kis autók, építőkockák, pónik, babák vagy logikai játékok.
  • Csevegés és sztorizás: Használjátok ki az utazás során kialakuló időt a gyerekkel való beszélgetésre. Kérdezzétek meg tőle, hogy mit gondol az utazásról, a helyekről, amiket meg fognak látogatni, vagy bármiről, ami érdekli. Elmesélhetnek egymásnak történeteket vagy élményeket.
  • Kirándulás a vonaton: Amikor a vonat megáll egy állomáson, nézzetek körül a gyerekkel, sétáljatok egy kicsit a vagonban vagy az állomáson.

Szuper vonatos nyaralást kívánok!

Dr. Regősné Oláh Zsanett

- Szegedimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére