Jelenlegi hely

Új csemege a maradékból

Amikor „nagymama” receptek alapján sütök valamit, akkor biztos lehetek benne, hogy a hozzávalókból nem marad felesleg. De nem minden recepttel van ez így, és el is számolhatja magát az ember. Az ünnepi készülődés alatt pedig jól is jöhet egy kis többlet, mivel a kimaradó hozzávalókból ötletes csemegék készülhetnek.

Ezekkel az ötletes ételekkel sikeresen elverhetjük csemetéink éhségét, és elterelhetjük a figyelmüket a karácsonyra készülő remekművekről.

Íme néhány ötlet:

Mák, tojás

Ha marad otthon mák, finom mákos guba készülhet belőle. A felvágott kifli karikákat fél liter tej, 4 tojássárgája, 4 kanál cukor és a maradék mák keverékébe forgatjuk, majd hőálló tálba rakjuk. A tetejére a cukorral felvert tojásfehérjét tesszük, majd összesütjük.

Több sárgája fogy, mint fehérje? A feleslegessé vált fehérjét kemény habbá verjük és cukros darált diót forgatunk bele óvatosan, hogy a hab ne törjön össze. A masszát nagy tepsire tett sütőpapírra halmozzuk kanalanként és legalacsonyabb fokozaton sütőbe tesszük. Inkább szárítjuk, mint sütjük. Csak kihűlve vesszük le a sütőpapírról. Nagyon finom édesség készül így a „maradék energiából”.

A sárgája maradt ki? Én omletthez szoktam felhasználni, egy kanál liszten verem fel a sárgákat és a mellé szánt teljes tojásokat. Egy korty tejet adok még hozzá, és ízlés szerint sajtot. A serpenyőben előre sütöm a sonkát, vagy szalonnát, kolbászt, ráöntöm a tojást, de nem darabolom, mint a rántottát, hanem fordítom, mint a palacsintát. A kész omlettre bőven sajtot reszelek.

De legutóbb a férjem nagymamája a forrásban lévő zöldséglevesbe keverte a pogácsából kimaradt kis sárgáját, és finom kis levesbetétet kapott, kínai levesekben kóstolunk hasonlót.

Alma párolva, facsarva

A fölöslegbe maradt párolt almát palacsintába lehet felhasználni. A hagyományos palacsintatésztába nyersen, nagylyukú reszelőn is reszelhető alma, de igazán aromás a fahéjas, cukros, párolt almával lesz a palacsinta. Vigyázzunk, hogy ne tegyünk bele sokat a nyers tésztába, akkor gondunk lehet a kisütéssel. Az almás palacsinta egyébként is vastagabb szeletté sül. Savanykás-édeskés íze miatt mi töltetlenül szoktuk megenni, de az összes hagyományos töltelékkel nagyon finom.

Én, ha friss almalevet facsarok otthon gyümölcscentrifugával az almaszezonban, akkor a kifacsart pépből, kis almaléből és vaníliapudingból krémet főzök, szögletes háztartási kekszre kenem, több emelet magasan, a tetejére pedig a mikulásból megmaradt tejfigurákból csoki réteget olvasztok.

Sült húsok

A sültekből ízelítőt adhat a lenyesett darabokból készülő (majonézes) saláta. A gyerekeknek pedig biztos nem kell kétszer kínálni az amerikai módra megrakott szendvicseket, a vékony csíkokra vágott hússal, zöldségekkel és sajttal.

Trükkök süteményekkel

A máglyarakást, mint a megszáradt kifli és zsemle újrahasznosításának módszerét mindenki ismeri. De el lehet készíteni szikkadt kalácsból, vagy más édes vagy semleges péksüteményből, pl. briósból is.

A körbevágott süteményszélekből egy kis csokoládé- vagy vanília sodóval és tejszínhabbal készülhet a gyors „somlói galuska”.

Karácsony előtt, a szünidőző gyerekeid és otthon sertepertélő férjed úgyis hálás közönsége lesz minden, a konyhából kikerülő édességnek és csemegének.

Ha a te konyhádban is új ételek születnek a feleslegből, oszd meg velünk az ötleteidet!

Ági, Csabaimami 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Mostanra már nyakig vagyunk a nagy nyári szünet kellős közepében. Mindenki elképesztően várta, a szülők talán már el is felejtik a holazalvókám-elfelejtettükalogopédiafüzetet-beposhadtazúszáscucc kombinációját, a gyerekeknek pedig egy ideje nem kell a szülők gyengéd (vagy épp agyvérzésközeli hangvételű-keljmárfelmertelkésünk!!!) ébresztésére kelniük. Szóval mit csinálnak? Hát még az ébresztőóra megcsörrenése ELŐTT természetesen közlik, hogy felkeltanaaaap, éhesvagyooook, kakiltaaaaam :D Én nem tudom, hogy vannak kódolva, de egyszerűen félelmetes, hogy a tanév idején 7kor sírva nyalábolom ki az ágyból az ovist, bezzeg a szünidőben 6kor már arcon pörögnek a testvérével együtt… Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Ugrás az oldal tetejére