Jelenlegi hely

9 tévhit, amit azonnal felejts el az MRI vizsgálatról!

Gyakran esünk abba a hibába, hogy félinformációk alapján ítélkezünk, mert "azt hallottuk", de hogy kitől, már fogalmunk sincs. Ez akkor lehet veszélyes, amikor fontos döntéseket hozunk meg ezen előítéletek alapján. Például hogy elmenjünk-e a beutalónkon szereplő MRI vizsgálatra vagy dugjuk inkább homokba a fejünket? Tisztázzuk az MRI vizsgálatokkal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket a Centro-Medical megbízható szaktudásának támogatásával!

1. MRI vizsgálat és a káros sugárzások

A radioaktivitástól írtóznak az emberek. Tény, hogy óvatosan, okosan kell bánni vele, de minden gyógyászati beavatkozás a "Ne árts!"-elv alapján lett engedélyeztetve. Ezért lehet röntgen és CT vizsgálatokat, ügyelve a gyakoriságra, végeztetni.

A pláne az egészben viszont az, hogy MRI vizsgálat során nem is alkalmaznak röntgen sugárzást. Csupán a mágneses térerősség és a rádióhullámok detektáló képességét használják ki.

Lehet hogy van ezeknek az erőknek is valamiféle negatív hatása a szervezetre, de azt több, mint 40 éve nagyon ügyesen rejtegetik, ugyanis még senki nem tapasztalta!

2. MRI vizsgálat előtt 6-8 órás koplalás

Ez általában nem igaz.

Kivételt a has és kismedence MRI vizsgálata jelenti, mely előtt kontrasztanyag nélküli (natív) MRI vizsgálat esetén 4-6 órával, kontrasztanyag adása esetén 6-8 órával nem szabad ételt fogyasztani. Ez a bélperisztaltika, illetve a béltartalom csökkentéséért szükséges. Kontrasztanyagos has és kismedence MRI vizsgálat előtt gyakran kérnek bélhajtást is az orvosok. Ezt is mindenképp jelezni fogják, ha szükséges, magunktól ne szedjünk be hashajtót MRI vizsgálat előtt.

Viszont igyunk annál többet akár kontrasztanyagos, akár natív MRI vizsgálatra megyünk! Testünk hidratáltsága meghatározó az MRI vizsgálat sikerét illetően.

3. Percekig nem vehetek levegőt!

Szerencsére nem csak búvárok részére készült az MRI. Általánosságban 15-20 másodpercig bírjuk levegővétel nélkül, az MRI vizsgálat során is csak ennyit kérnek a páciensektől. Természetesen, ha bárki úgy érzi, nem bírja tovább, ne várja meg míg eszméletét veszti, nyugodtan vegyen levegőt. Próbáljuk meg kihozni magunkból a maximumot, de a józanész és eszmélet határain belül!

4. Elfogy a levegő az MRI alagútban

Mindenki megnyugtatásáért: a legzártabb MRI berendezés is nyitott a két végén. Ez egy végelátható "alagút", amin keresztüláramlik a levegő. A vizsgálóhelyiségnek pedig biztosított a légcseréje.

5. “Fájni fog!”

A fájdalom relatív! Az MRI vizsgálat legfeljebb kellemetlen lehet, ha hangosabb gépbe kerülünk vagy nehezen tudunk sokáig mozdulatlanul feküdni a vizsgálathoz szükséges pozícióban, de a fájdalomtól ez még odébb van. Azonban ehhez természetesen, be kell tartani a vizsgálati feltételeket!

6. “Biztos, nagy a baj!”

Ami biztos az az, hogy valami nem normális bennünk, és ezt ki kell vizsgálni, de ez egyáltalán nem jelent életveszélyes állapotokat. Gyakran éppen a kóros állapot fennállását zárják ki az MRI vizsgálattal.

Az MRI vizsgálatra mindig mint gyógyulási lehetőség kell gondolnunk, nem mint végítéletre!

7. Egy vagyonba kerül!

Azt el kell ismerni, hogy nem a legolcsóbb vizsgálatról van szó. Azt viszont fontos mérlegelnünk, hogy egészségügyi állapotunk, gyógyulásunk, így életminőségünk múlhat az MRI vizsgálaton. Ha indokolt, érdemes összekuporgatni rá a pénzt, hiszen többet spórolhatunk így, mintha látatlanban kezeltetnénk magunkat. Amennyiben anyagi akadályokba ütközünk, jelezzük kezelőorvosunk felé, alternatív megoldások mindig is léteztek és létezni is fognak.

8. Ha van protézisem, egyáltalán nem mehetek MRI vizsgálatra!

Ezt sem szabad ilyen konkrétan kijelenti! Az igaz, hogy a 2000. előtt alkalmazott protézisek még nem voltak MRI-kompatibilisek, de ilyen esetben egyeztessünk kezelőorvosunkkal mielőtt mi magunk döntenénk sorsunkról!

A 2000. után beépített implantátumok, protézisek viszont már MRI-kompatibilisek, így velük együtt is végezhető MRI vizsgálat.

Bármilyen idegen dolog van szervezetünkben, azt az MRI készülék zavaró tényezőként fogja érzékelni, és ronthat az MRI képminőségén. Emiatt mindenképp jelezni kell az ilyen MRI-kompatibilis “kiegészítőink” jelenlétét szervezetünkben.

Viszont azzal is érdemes tisztában lenni, hogy többek között, éppen ezen akadályok áthidalására fejlesztették ki a nyitott MRI berendezéseket, amikben szabadabb pózban helyezkedhetünk el; a protézises testrészt jobban elkülöníthetjük a vizsgálandó területektől, és nem utolsó sorban a klausztofóbiával élők is bátran alávethetik magukat az MRI vizsgálatnak.

9. “Ki kell cseréltetnem az amalgán tömésemet MRI vizsgálat előtt?”

Az MRI vizsgálatokkor alkalmazott nagy erősségű mágneses mező a mágnesezhető anyagokra van közvetlen hatással. Az amalgántömésben lévő higanyvegyület nem mágnesezhető, ezért nem kell kivetetni az MRI vizsgálat előtt.

Az amalgántömés viszont sok kutatót nem hagyott nyugodni, ezért közvetlen vizsgálatnak vetették alá azt. A kutatók azt állapították meg, hogy a 7 Tesla mágneses térerősség már oldhat ki higanyt az amalgántömésből.

A 7 Tesla mágneses térerősség viszont nagyon nagy! A diagnosztikában alkalmazott mágneses térerősség ennél jóval kisebb: 0,5-1,5-3-5 Tesla körül alakul. Így amalgántöméssel is biztonságosan részt vehetünk az ilyen MRI vizsgálatokon.

 

9 gyakori tévhit az MRI vizsgálattal kapcsolatban, amik könnyen eltántoríthatják az embereket az olykor életmentő vizsgálattól. Amennyiben ennek ellenére is vannak még kérdéseink, ne szégyelljük megkérdezni kezelőorvosunkat, hiszen mi csak gyógyulni szeretnénk, nem orvosi diplomát!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére