Jelenlegi hely

Mosogat olyan jól a gép, mint én? - Mosogatógép termékteszt a Tudatos Vásárlók Egyesületétől

A konyha egyik leghasznosabb felszerelése minden bizonnyal a mosogatógép. Pénzt és időt spórolhatunk vele. Megkíméljük a bőrünket és még a konyhánk is rendezettebb lesz, ha van hol tároljuk a koszos edényeket addig, amíg mosogatásra nem kerül a sor. Jelentősen kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás, így még a környezetünkért is teszünk, ha beszerzünk egy ilyen gépet. Azonban az már kevésbé környezet-, és nem utolsósorban pénztárcabarát, ha a mosogatógép nem végzi jól a dolgát, s még rá kell segítsünk kézi mosogatással is a megfelelő eredményre. Hogy melyik termék végzi a legjobb munkát ár-érték arányban, és így melyikkel lehetünk a legelégedettebbek hosszú távon, kiderül a Tudatos Vásárlók Egyesületének új mosogatógép terméktesztjéből.

 

Vásárlás előtt érdemes utánajárnunk a mosogatógépek:

- tisztítási és szárítási hatékonyságának,
- energia- és vízfogyasztásának,
- a termékek használhatóságával kapcsolatos fontosabb tudnivalóknak,
- ha jellemzően éjszaka kapcsolnánk be, akkor az sem mindegy, hogy mennyire zajosak működés közben, és tudunk-e mellettük zavartalanul aludni.

Ezek mind kiderülnek a Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb mosogatógép tesztjéből, melyben 16 márka 170 termékéről tudhatunk meg részletes információkat. A teszt fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján készült, és ami fontos, hogy gyártóktól független, valós tapasztalati és mérési úton szerzett eredményeket mutat.

 
Teszteltek több típusú mosogatógépet is. Mégpedig:
- részben vagy teljesen beépíthetőt,
- szabadon állót,
- normál és keskeny kivitelűt,
- illetve kisebb és nagyobb kapacitásút (9-től 16 terítékig) is.


Csillog-e az a tányér?

Mégiscsak az a legfontosabb szempont, hogy valóban megfelelően tisztítanak-e a mosogatógépek. Ezt, illetve a szárítás hatékonyságát vizsgálták együtt a tesztelők, s ezek számítottak bele legnagyobb arányban az összesített végeredménybe (58,5%-kal). A teszteredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált modellek többségének tisztítási és szárítási hatékonysága jó, illetve megfelelő.

Akadnak azonban kivételek, ráadásul olyan márkáktól, melyek az általános megítélés szerint nem esnének ebbe a kategóriába. Például a Whirlpool W7I HF60 TU teljesen beépíthető mosogatógép kifejezetten gyenge eredményt ért el e szempontok szerint. S tulajdonképpen összesítésben is. Egyetlen erőssége a könnyű használhatóság. Mindezt 351 000 Ft-os átlagáron kínálja. Ugyanezen márka másik terméke, a Whirlpool WIO 3T141 PES beépíthető mosogatógép jól teljesített, leszámítva a hosszú programidőket, ami mondjuk általánosságban nem erőssége a mosogatógépeknek. Ez utóbbi termék 186 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Az eredmények azt mutatják, hogy nem ez az egyetlen példa arra, hogy nem érdemes csupán márka vagy ár alapján dönteni.


Aztán mennyit fogyaszt a gép?

Sokat emlegetjük a takarékosságot a mosogatógépek kapcsán. Na de valójában mennyit vizet és áramot fogyasztanak? A szórás nagy. A tesztből egészen pontosan kiderül, hogy melyik termék mennyire takarékos vagy éppen pazarló. Ezt külön-külön láthatjuk a fő, illetve az Eco programra vonatkozóan is. Az Eco program értelemszerűen mindig gazdaságosabb, cserébe hosszabb lefutási idővel kell számolnunk.  A tesztelt termékek energiafogyasztása 0,6-1,4 kWh között mozog a fő és 0,4-1 kWh között az Eco program esetén. Vízfogyasztás tekintetében ez az érték 7,3-21,6 l és 7,1-14,1 l között mozog fő, illetve Eco üzemmódban.


Mennyit kell költenünk egy jó mosogatógépre?

A tesztelt termékek átlagára 120 000 és 903 000 Ft között mozog. A legnagyobb kompromisszumot a programok hosszával és a hangos működéssel kapcsolatban kell hoznunk. Gyors és csendes mosogatógépet ugyanis nehezebb találni, mint megfelelően mosogató, szárító, gazdaságos és könnyen használható darabot.  Az átlagos vagy a feletti eredményt elért mosogatógépek már 128 000 Ft-tól elérhetőek. S a legjobb 10-ben is találunk 250-300 000 Ft-os termékeket. Az első három helyen Bosch mosogatógép végzett, de azért Bosch-ban se bízzunk vakon, mert a Bosch SMS4HVI45E szabadon álló terméke például csak közepesen szerepelt a fő szempont, vagyis a tisztítás és a szárítás kritériumai szerint, s összesítésben sem érte el a tesztelt modellek teszteredmények átlagát.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt:

https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/mosogatogepek/teszt

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

-SAJTÓKÖZLEMÉNY-

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére