Jelenlegi hely

Készüljünk együtt a Halloweenra: hátborzongató receptek az egész családnak

Akármennyire szeretjük vagy ellenezzük, a Halloween kétségtelenül egy remek lehetőség arra, hogy akár a gyerekekkel, akár barátainkkal közösen kikapcsolódjunk a szürke őszi időben. Elő a hátborzongató formákkal, a liszttel és a margarinnal: itt az idő, hogy meglepjük a családtagokat és a barátokat “rémes” falatokkal és süteményekkel. A Rama most remek időtöltési lehetőségeket és rémesen finom recepteket gyűjtött össze, legyen szó akár a kisebbekről, házibuliról vagy csak egy közös, romantikus estéről.

Halloweeni délután a gyerekeknek

Az őszi szünetben remek lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekeket is bevonjuk a mindennapi teendőkbe, így játékosan tudunk velük időt tölteni, valamint készülni a halloweeni időszakra.  Elsőként díszítsük fel közösen a helyiségeket halloweeni dekorációval: krepp papírból egyszerűen készíthetünk kihajtogatható szalagdíszt, amit feldobhatunk papír tök, szellem vagy pók alakzatokkal, de akár belevághatunk a gyerekek által annyira kedvelt tökfaragásba is. A konyhában sem kell bonyolult dolgokra gondolni, néhány giliszta alakú gumicukor, különböző magvak, krékerek és máris kész a halloweeni ropogtatnivaló.

A kevert tészták a legalkalmasabbak arra, hogy a kisebbeknek is megtanítsuk a sütés alapjait. A közös időtöltés közben barátainkat és a gyerekek játszótársait is áthívhatjuk, a következő egyszerű, ám annál ízletesebb és látványosabb süteményből pedig bárki falatozhat. A tökös-narancsos pók muffin alapjához sütőtökre lesz szükségünk, melyet ezzel a recepttel még a válogatós gyerekekkel is megkedveltethetünk, a sütőtök ráadásul gazdag A-, C- és E-vitaminokban, valamint az immunrendszer működését is segíti.

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • A tésztához: 175 g Rama margarin, 175 g kristálycukor, 300 g liszt átszitálva, 3 közepes méretű tojás, 5 evőkanál tej, fél csomag sütőpor, 100 g főtt sütőtök vagy vajtök pépesítve, 50 g csokoládékrém, 1 narancs reszelt héja
  • A krémhez: 115 g porcukor, 2-3 evőkanál narancslé, 55 g csokoládé felolvasztva
  • A díszítéshez: medvecukor

Elkészítés: A margarint és a cukrot habosítsuk fel, majd keverjük hozzá a tészta többi összetevőjét, amíg homogén állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a sütőtökpépet és a reszelt narancshéjat, majd oszlassuk el egyenletesen a keverék felét a muffinpapírokban. Mindegyik formába tegyünk fél teáskanállal a csokoládékrémből, majd öntsük rájuk a maradék tésztát. 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük. Ha kihűltek, kevés narancslevet adjunk a porcukorhoz, hogy sűrű állagot kapjunk, majd kenjük rá a krémet a süteményekre. Az olvasztott csokoládéból csorgassunk négy kört minden muffin tetejére, majd középről indulva húzzunk kifelé csíkokat, hogy pókhálómintázatot kapjunk. A medvecukorból készítsünk pók alakú díszt és helyezzünk egyet-egyet minden muffin tetejére.

Merész vendégvárók halloweeni partihoz

Ha a barátainkkal terveznénk egy partit, akkor is megfűszerezhetjük az estét pár izgalmas vendégváró falattal. Sokunknak nincs ideje hosszasan megtervezni a halloweeni összejövetel részleteit, mégis szeretnénk a vendégeket finomságokkal várni, miközben a dekorációra és a jelmezre is gondolnunk kell. A halloweeni harapnivalók összeállításakor nemcsak a meghökkentő tálalásra, de az ízek harmóniájára is érdemes odafigyelni. A szendvicseket, krékereket izgalmasabbá tehetjük néhány apró trükkel, és akár a parti előtti utolsó pillanatokban is összedobhatjuk őket. A krékereket összeillesztve megkenhetjük őket zöldségkrémekkel, így apró falatokat készíthetünk, a szendvicseket pedig szezonális gyümölcsökkel, például alma vagy körteszeletekkel színesíthetjük.  

Ne izguljunk a dekoráció miatt sem, a legegyszerűbb megoldás is lehet látványos. Alakítsuk otthonunkat „boszorkányossá”: a terítékhez keressünk régi, sötét abroszokat, anyagdarabokat, az asztalt pedig kerti ágakkal, levelekkel és persze gyertyákkal tegyük még rémisztőbbé. Ha van időnk, akár előző nap, tartalmasabb fogással is készülhetünk a vendégeknek. A boszorkány erdei gombaleveséhez vegyük kedvenc szezonális zöldségeinket, például gombát, sárgarépát, zellert, daraboljuk őket rusztikus alakúra, majd pirítás után adjuk hozzá a fűszereket, rozmaringot, zsályát, tárkonyt. Sózzuk, borsozzuk, majd vízzel felöntve forraljuk össze. Az igazi boszorkányos hangulathoz egész, kivájt sütőtökben vagy cipóban is tálalhatjuk.

Ne feledkezzünk meg a frissítőről sem: vegyünk egy nagy tálat, és ízlés szerint keverjünk össze különböző gyümölcsleveket, tegyünk hozzá néhány rúd fahéjat, szegfűszeget és csillagánizst, és kész is a vendégváró bólé. Ha már úton vannak a vendégek, és még a készülődés is hátra van, íme két finom és látványos édesség, amik garantáltan kedvencekké válnak. Drakulafogsor süti, boszorkányujj kekszek:

Hozzávalók a Drakulafogsor sütihez (8-10 darabhoz):

  • A tésztához: 85 g Rama margarin, 85 g porcukor, 85 g barna cukor, 1 tojás, 1 teáskanál vaníliaaroma, 175 g liszt, fél csomag sütőpor, 85 g csokoládé reszelék
  • A díszítéshez: piros cukormáz 150 g porcukor, 75 g Rama margarin, piros ételfesték, fehér mini mályvacukor, néhány pehely mandula

Elkészítés: A tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk, majd a nedves összetevők hozzáadásával puha tésztát gyúrunk. Egy margarinnal kikent tepsibe evőkanálnyi adagokat helyezünk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük őket. Ha már kihűltek, félbevágjuk őket, majd megkenjük mindet piros cukormázzal. A mályvacukrokat a keksz szélére rendezzük, majd ráhelyezzük a másik felét. A vámpírfogak helyére mandulaszeletek kerülnek.

Hozzávalók a boszorkányujj kekszekhez (10-12 darabhoz):

  • A tésztához: 125 g Rama margarin, 125 g porcukor, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 250 g liszt, 50 g mandula pehely

Elkészítés: Robotgéppel összekeverjük a margarint és a cukrot, hozzákeverjük a tojássárgáját, a citromhéjat, a lisztet, majd az egészet lágy tésztává gyúrjuk, amit becsomagolva 30 percre hűtőbe teszünk. A pihentetés után 1 cm átmérőjű tekercseket sodrunk a tésztából, ujjnyi hosszúságra vágjuk őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A mandulát ráhelyezzük a tekercsekre, enyhén a tésztába nyomkodjuk. A késsel jellegzetes „ráncokat” vágunk a tésztára. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük őket.

Romantikus Halloween pároknak

Ha a halloweeni időszakot inkább meghitt körülmények között töltenénk, akkor sem kell lemondani a rémisztő hangulatról. Gyújtsuk meg kedvenc illatgyertyáinkat, és főzzünk egy tartalmas, zöldséges-sütőtökös ragut, ami felmelegíti a testet és a lelket.  Egyszerű, mégis egészséges finomság lehet néhány margarin alapú zöldséges mártogatós a kedvenc zöldségeinkkel, például humusz, padlizsánkrém vagy sütőtökkrém, amik remekül illenek a késő őszi időszakhoz.

Egy hosszú munkanap után, ha már az aznapi hátborzongató filmet is kiválasztottuk, csak a nassolni való marad hátra. A bolti édességek helyett itt egy egyszerű, mégis abbahagyhatatlan finomság, ami egyedül vagy akár közösen is elkészíthető. Ezzel a sütőtökös karamellás ropogtatnivalóval akár párunkat is meglephetjük, egyben a halloweeni hangulathoz is hozzájárulunk.

Hozzávalók (9-10 darabhoz):

  • Az alaphoz: 115 g Rama margarin, 115 g tejkaramella vagy vajkaramella darabokra törve, 115 g mályvacukor, 1 teáskanál vegyes sütőtök-fűszerkeverék, 115 g puffasztott rizspehely, 1 teáskanál narancssárga ételfesték
  • A dekorációhoz: mini csokoládérudak vagy forgácsok, zöld fondant cukormáz

Elkészítés: A margarint, a karamellát, a fűszerkeveréket és a mályvacukrot egy lábosba tesszük, és gyenge lángon addig keverjük, amíg összeolvadnak, majd a tűzről levéve belekeverjük a rizspelyhet és a színezéket. Ha kissé kihűlt, a keverékből halmokat kanalazunk, golyókká formáljuk őket, majd a közepükre helyezünk egy-egy csokoládé rudat és hagyjuk megdermedni kb. 5 percig. Végül kinyújtjuk a cukormázat, és leveleket vágunk ki a díszítéshez.

Forrás: NOGUCHI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Mostanra már nyakig vagyunk a nagy nyári szünet kellős közepében. Mindenki elképesztően várta, a szülők talán már el is felejtik a holazalvókám-elfelejtettükalogopédiafüzetet-beposhadtazúszáscucc kombinációját, a gyerekeknek pedig egy ideje nem kell a szülők gyengéd (vagy épp agyvérzésközeli hangvételű-keljmárfelmertelkésünk!!!) ébresztésére kelniük. Szóval mit csinálnak? Hát még az ébresztőóra megcsörrenése ELŐTT természetesen közlik, hogy felkeltanaaaap, éhesvagyooook, kakiltaaaaam :D Én nem tudom, hogy vannak kódolva, de egyszerűen félelmetes, hogy a tanév idején 7kor sírva nyalábolom ki az ágyból az ovist, bezzeg a szünidőben 6kor már arcon pörögnek a testvérével együtt… Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Ugrás az oldal tetejére