Jelenlegi hely

Kedvezményes családi utazás vonaton, buszon

Itt a nyár, és az idő – tér – tömeg összefüggésrendszerében biztos sokkal többen lesznek, akik vonatra, buszra szállnak, vagy autóba ülnek a gyerkőcökkel. Körbenéztünk, milyen kedvezményeket tudnak a gyermekes családok igénybe venni utazáskor.

Ha a vonatot választaná a család, keressétek a családi kedvezményeket!

  • Családos kedvezmény - már egy gyerektől;
  • Nagycsaládos kedvezmény is - három gyermektől;

Családos kedvezmény

Abban az esetben vehető igénybe, amennyiben a szülő / kísérő egy vagy két 18 év alatti gyermekkel utazik együtt, úgy a szülők /kísérők 33%-os kedvezményű menetjegyet válthatnak. Egy gyermekkel egy vagy két kísérő utazhat. A gyermekek az őket életkoruk vagy kedvezményre jogosító igazolványuk alapján megillető kedvezményre jogosultak. Az akcióban foglalt csökkentett árú menetjegy kizárólag a gyermekekkel együtt történő utazásnál használható fel.

Nagycsaládos kedvezmény esetében

A legalább három saját gyermekével együtt utazó egy vagy két szülő, továbbá a gyermekek is 90%-os kedvezménnyel utazhatnak.

Az akció részletes feltételei:
A kedvezmény csak 2. osztályon vehető igénybe.
A kedvezményre való jogosultság szempontjából a család tagja:

  • a szülő (szülők),
  • a 18 éven aluli gyermek,
  • a 26 éven aluli gyermek, ha a nappali képzésben résztvevő tanulók, hallgatók érvényes diákigazolványával rendelkezik,
  • életkortól függetlenül az a gyermek, aki után magasabb összegű családi pótlék jár, és ezt a kifizetőhely igazolja.
Fontos az apróbetűs rész is! Az akciók visszavonásig érvényesek! A kedvezmény csak 2. osztályon vehető igénybe belföldi utazás esetén. 1. osztályú utazás esetén a teljesárú 2.-1. kocsiosztály-különbözeti díjat is meg kell fizetni. Pót- és helyjegyköteles vonatokra a kedvezményes árú menetjegy mellé IC pót- és helyjegy váltása szükséges.

Állami gondozottak is igénybe vehetik a kedvezményt

A gyermekközpont által az utazás napjára kiállított utas lista alapján - az állami gondozott gyermekeket ellátó gyermekközpontban nevelt gyermekek legalább 3 fős csoportja és az őket kísérő egy vagy kettő nevelő.

Elvinnétek a család összes gyerekét a Balatonhoz? A Csoportos kedvezmény 10-nél több gyermek együttes utazása esetén vehető igénybe. További részletes információk itt!

Vonattal járvány után: Garantált ülőhely, biztonságos utazás

Az idei nyáron különösen nagy hangsúlyt fektetet a MÁV a biztonságra, ezért az utasok közötti távolságtartás érdekében korlátozott számban elérhető, kocsiszámot tartalmazó, vonathoz kötött pótjegyet vezetnek be.

Fontos: a jegyek hamarabb elfogyhatnak, így ne közvetlenül a vonat indulása előtt váltsd meg, hanem korábban! A kormányrendeletnek megfelelően az arc eltakarása (maszk, sál, kendő) továbbra is kötelező a vonatokon.

Nekem a Balaton a Riviéra… de hogy jutok el oda?

Például kedvezményes jegyekkel

24 óra alatt Balaton

Idén nyáron is kiemelt kedvezményes módon lehet a Balatonhoz utazni a Balaton24 és Balaton72 elnevezésű új balatoni napijegyekkel június 20-tól szeptember 30 között. Az új szolgáltatás a 26 év alattiaknak szól, ezzel a part menti települések turisztikai látnivalói és szórakozóhelyei könnyen és kényelmesen elérhetőek.
A napijegyekkel nem csak a Balaton körül, hanem Tapolca és Sümeg között valamint a Balatonfenyvesi kisvasút vonalán is korlátlanul utazhat, 2. kocsiosztályon az érvényesség kezdetétől számított 24 illetve 72 óráig. Részletesebb információk a szolgáltatás oldalán találhatóak.

Vakáció-bérlet szeptember 30-ig diákoknak

Az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők számára megvásárolható 15, 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet korlátlan utazást biztosít másodosztályon a MÁV-START mellett a GYSEV teljes belföldi hálózatán is. Részletekért látogasson el a Vakáció bérlet aloldalára!

Idén is közlekednek új és már megszokott fantázianevű járatok:

Az Északi-parton

a KÉK HULLÁM

Budapest és Tapolca között naponta kétóránként közlekedő sebesvonat;

TEKERGŐ:

Kőbánya-Kispestről Kelenföld érintésével Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok;

KATICA:

Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként közlekedő sebesvonatok. Ideális járat a babakocsival utazók számára: légkondicionált és alacsonypadlós Desiro vonatokra könnyebb a felszállás.

A Déli-parton

a DÉLI→PARTI

Budapest-Déli és a Balaton déli partja között kétóránként Déli→Parti sebesvonatok közlekednek Balatonszentgyörgyig, melyek a magyar tenger partján valamennyi állomáson és megállóhelyen megállnak;

BALATON és TÓPART Expressz:

A Balaton expresszvonatok Budapest-Déli és Keszthely, a Tópart expresszvonatok Budapest-Déli és Nagykanizsa között két-kétóránként közlekednek;

JÉGMADÁR:

A hétvégén közlekedő sebesvonatok a többinél gyorsabban juttatnak el a Balatonhoz, mivel a vonatok a Budapest-Keletiből indulnak, Kelenföld és Balaton között nem állnak meg. Ennél a járatnál is gondoltak a babakocsival közlekedőkre: alacsonypadlós, légkondis vonatok közlekednek ezen a járaton.

és éjszakai Bagolyvonatok:

a déli parton az éjszakai vonatközlekedést idén is Bagolyvonatok biztosítják, csütörtök estétől hétfő hajnalig éjszakánként közlekednek.

A vasútbarátok körében tavaly népszerű retro hétvégék idén nyáron is: az északi parton, július és augusztus első hétvégéjén, 2020. július 3-5., július 31. - augusztus 2. között. Egyes menetrendszerinti vonatok régi személykocsikkal és különleges, ma már ritkán használt mozdonyokkal közlekednek. A retro hétvégék pontos programja bővebben a Retró hétvége oldalán található.

Közvetlen vonatok a Balatonra

Budapestről sosem volt nehéz a Balatonhoz eljutni, de az ország keleti feléből annál inkább kihívás volt, főleg gyerekekkel. Ez is jó irányban változott, közvetlen vonatok indulnak az északi és déli partra is. Ezekre az expresszvonatokra is kötelező  a helyjegy váltása.

az Északi partra Záhony és Tapolca között idén is naponta közlekedik egy pár Tekergő gyorsvonat; míg a Déli partra Záhony és Balatonszentgyörgy között naponta közlekedik az Aranypart expressz

Az Ezüstpart expressz meghosszabbított útvonalon Sátoraljaújhely és a Balaton déli partja között közlekedik, minden nap. A vonat Sátoraljaújhelyről Miskolc - Hatvan––Kelenföld - Székesfehérvár–Siófok útirányon át Balatonszentgyörgyig

Szeged és Keszthely között az Aranyhíd expressz minden nap közlekedik és csak a nagyobb dél-alföldi városokban, illetve balatoni üdülőhelyeken áll meg.

Hétvégén a Napfürdő gyorsvonat biztosít közvetlen eljutást a Balatonra Fonyódig, mely Szolnokon, Abonyban, Cegléden, Albertirsán, Monoron, Üllőn, Vecsésen és Ferihegyen is megáll. A vonattal a Velencei-tó is elérhető.

Szombathely és a Balaton északi partja között Tapolcán át naponta közlekedik egy pár Kék Hullám sebesvonat,

Pécs és Tapolca között Kaposváron, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Keszthelyen át naponta közlekedik egy pár sebesvonat; péntekenként

kettő.

 

Nem mindegy, hol és mikorra veszel jegyet!

Jegykiadó automata: - 5%; e-Vonatjegy: -10%; korai vagy késői indulás: -20%!

A jegy nemcsak kinyomtatva, de mobiltelefon, laptop képernyőjén is bemutatható a jegyvizsgálónak a vonaton.

További, részletes információk itt!

Utazás busszal

Május 4-étől – a járványügyi helyzetre való tekintettel – a Volánbusz összes helyközi és helyi járatán kötelező a maszk viselése, vagy a száj és az orr egyéb módon (pl. sállal, kendővel) történő eltakarása.

A busztársaságokkal való utazás esetén a kedvezmények köre jóval szűkebb:

Családi kedvezmények

Felnőtt kíséretében utazó gyermek 6 éves korig díjmentesen;
6-14 éves kor között 50% kedvezmény vehető igénybe

Nagycsaládosoknak

A szülő(k) és a vele (velük) együtt utazó legalább 3 gyermekük utazása esetén 90%-os kedvezmény jár
- ha a gyermekek 18 éven aluliak, vagy
- ha a gyermekek 26 éven aluliak és nappali képzésben részt vevő tanulók, hallgatók érvényes diákigazolványával rendelkeznek
- továbbá ha valamely gyermekre tekintettel - életkortól függetlenül - magasabb összegű családi pótlék jár és ezt a kifizetőhely igazolja. Amennyiben a család valamelyik tagja egyéb kedvezményre való jogosultsággal rendelkezik, annak igénybevételével utazhat és az nem érinti a többi családtag kedvezményre való jogosultságát.

3 éven aluliak részére nem kell megváltani a Távolsági kiegészítő jegyet.

További, részletes információk itt!

 

Személygépkocsival közlekedő nagycsaládosok figyelmébe ajánljuk:

akinek 7 fősnél nagyobb autója van, azaz D2-es kategóriába tartozna, élhet a nagycsaládos kedvezménnyel és D1-es kategóriára szóló útdíjfizetést használhat.

FONTOS: előtte mindenképpen regisztrálni kell, ellenkező esetben regisztráció nélküli használat esetén nagyon nagy pótdíjakat szabnak ki.

Részletes infók ITT és az Autópálya weboldalán

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: A cikkben leírtak a 2020. július 2-án érvényes  MÁV-START Díjszabása és a Volanbusz.hu szerinti adatokat tartalmazzák.; Fotók: Pixabay.com; mavcsoport.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.
Ugrás az oldal tetejére