Jelenlegi hely

Medvehagyma tanösvény a Keszthelyi-hegységben

Van kedved kirándulás és gyűjtés közben jobban megismerni a medvehagymát? Látogass el a Keszthelyi-hegység 15 állomásos vadregényes Medvehagyma-tanösvényére!

A Keszthelyi-hegység északi részén fekvő Vállus egy hangulatos kis falu, melyet árnyas erdő vesz körül. Az itt található Medvehagyma-tanösvényen tavasszal szőnyegként borítja be a medvehagyma a bükkös aljnövényzetét. A fokhagyma illatú növény levelei kora tavasszal jelennek meg, majd április-májusban virágzik.

Helyszín: 46°50’43.0”N 17°18’10.6”E

A 14 kilométer hosszú, 15 állomáshelyből álló tanösvény feltárja a környék nevezetességeit, természeti szépségeit. Vállus település központjából indul, továbbhalad a Cseresznyés-völgy felé, így éri el a Láz-hegy gerincén található kilátót. A 16 méteres kilátóra felmászva hegyekkel, domboldalakkal tagolt táj szép panorámája tárul elénk. A kilátó közelében halad el az országos kéktúra útvonala is.

A tanösvény információs tábláján sok érdekesség olvasható.

A nyomvonal tovább halad „zsákutcaként” a gerinc közelében északi irányba a kilátópontig. A Mester-völgyön, majd a Miklósvölgyön keresztül éri el az útvonal a Vadlán-lik barlangot. A túrázók elhaladhatnak a Szent Miklós-forrás és a Pálos kolostor romjai mellett, majd elérkezünk a Büdöskúti pihenőhöz.

A teljes tanösvény több kisebb hurokból épül fel, melyek önmagukban is bejárhatóak. Legdélebbi pontján a Padkűi kilátóból egy másik szemszögből tárul elénk a hegység, tiszta időben pedig a Balaton is látható.

A medvehagyma a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. Időjárástól függően a jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március közepére, április elejére esik. A medvehagyma friss, finom íze mellett sokféle jótékony hatással bír, fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre.

A medvehagymaszedés fontos szabályai:

  • A növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.
  • Ha magántulajdonú erdőben szeretnénk szedni, akkor engedélyt kell kérnünk az illetékesektől.
  • A medvehagyma leveleit ne tévesszük össze a gyöngyvirággal. Jó megoldás a medvehagyma levelének megdörzsölése. Ha fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes csemegére sikerült rátalálni.
  • A növény gumóját ne húzzuk ki, csak a föld feletti részét szedjük le és lehetőleg ollóval vágjuk le a leveleket.

Tatabánya közelében is találtok egy 8 állomásból áll gasztronómiai tanösvényt: Medvehagyma tanösvény a Vértesben

Forrás: bakonyerdo.hu, magyarmezogazdasag.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére