Jelenlegi hely

10+1 különleges panoptikum az országban

Szelfizz Mátyás királlyal! Vegyél részt egy középkori lakomán! Megnéznél egy atombunkert belülről? Varázslatos időutazásban lehet részed a panoptikumokban, ahol az élethű viaszfigurák és a korabeli környezet élménydús képet festenek egy korszakról, személyről, múltbéli eseményekről. 

Báthori Várkastély és Panoptikum - Nyírbátor

A várkastély panoptikumában egy varázslatos időutazás részese lehetsz. A Várkastély történelmi tényeken alapuló állandó kiállítása a város múltjához kötődő Báthori család korát és legendáit idézi meg.

A XV-XVII. század jelentős eseményeit összesen negyvenöt életnagyságú figura jeleníti meg öt képben, miközben több neves történelmi személyiség mellett a család hírhedt tagjai is életre kelnek. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt.

A Kenyérmezei győztes csata utáni pillanatok elevenednek Báthori Istvánnal, Kinizsi Pállal, a diadalt ünneplő katonákkal és a török foglyokkal.

Bővebben

Egri Csillagok Panoptikum - Eger

A Panoptikumban - melyet a Föld-bástya alsó részében találunk - Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének viaszból készült szereplőit láthatjuk élethű nagyságban. Az alsó szintre leérve egy műhelyében dolgozó kováccsal találkozunk, majd beljebb sétálva Gárdonyi Géza viaszmása mellett haladunk el.

Láthatjuk még Cecey Évát, Dobó Istvánt és Jumurdzsákot, illetve az egyik oldalfalnál Tinódi Lantos Sebestyént is. A helyiségből egy lépcső vezet a földalatti folyosóhoz, mely egy hajdani rekeszajtóhoz vezet. A folyosón tovább haladva a harmadik helyiséghez érünk, ahol Szulejmán szultánt és Török Bálintot pillantjuk meg.

Bővebben

Busóudvar - Mohács

Busójárás egész évben! Mohács büszkesége a hat napon át tartó télűző népszokás, a Busójárás, melyet az Unesco 2009-ben az emberiség szellemi kulturális örökségének nyilvánított. A városközpontban létrehozott Busóudvar komplexum célja, hogy az érdeklődők az év minden napján megismerhessék a több évszázados farsangi népszokást, ízelítőt kapjanak annak páratlan hangulatából.

A télűző mohácsi ünnepet 70 életnagyságú busóval jeleníti meg a múzeum, annak minden kellékével együtt, úgymint ördögkerék, csónak, kolompok és kereplők, ágyú, a telet jelképező koporsó, valamint a busómáglya. A látogatók a Busóudvar látványműhelyeiben betekintést nyernek a rendezvényhez kapcsolódó helyi kézművesek tevékenységébe is.

Bővebben

Panoptikum - Visegrád Fellegvár

A  Panoptikum a Fellegvárban tekinthető meg, más egyéb állandó kiállítások mellett. A Panoptikum az 1335- ös visegrádi király találkozó emlékére készült. A viaszfigurák segítenek elképzelni, milyen volt az élet a falak között, a vár fénykorában. A kiállítás a köré a lakoma köré épült, amit 1335-ben Károly Róbert szervezett, a kibővített várba.

Visegrádi vár (gyakran Fellegvár) erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A Visegrádi-hegység magas sziklacsúcsától le egészen a Duna partjáig húzódik. A középkori vár fontos politikai és katonai szerepet játszott a magyar történelem során egészen a 17. század végéig, amikor hadászati jelentőségét elvesztette.

Bővebben

Csillagvár Múzeum - Balatonszentgyörgy

A Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló. A fedett vár központi helyiségében található a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, a füstös konyha stb. Itt kapott helyet a középkori életpanoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy napját.

Falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, falusi kovácsot, ki éppen fogat húz, konyhán serénykedő asszonyokat. A görög-kereszt alaprajzú kazamatákban (pincerendszerben) kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum. Másfél száz 80 cm magas huszár ad képet múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről; de láthatjuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat. A sort az I. Világháború katonái zárják.

Bővebben

Középkori Panoptikum - Szilvásvárad

A korszak büntetés-végrehajtási gyakorlatát mutatja be, mely a gazdag tárgyi anyag mellett látványos, panoptikumszerű jelenetekkel történik. Az érdekes kiállítás elsősorban a középkori Felvidék, Kassa, Debrecen, Eger írásos és tárgyi emlékeinek felhasználásával, múzeumok, szobrászok, jelmeztervezők közreműködésével létesült.

Bővebben

Reneszánsz Panoptikum (CodEx) - Ópusztaszer

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban található reneszánsz panoptikum 5 képben, 28 életnagyságú viaszfigura mutatja be Mátyás király korának divatját, vallását, művészetét. A korhű díszletekben álló figurák között olyan hírességeket is találhatunk, mint Leonardo da Vinci, Janus Pannonius vagy Kinizsi Pál. A CodeEx című kiállítás új tartalmakkal és játékos elemekkel várja a felfedező kedvű látogatókat, akik időutazást is tehetnek a reneszánsz kori magyar történelemben.

Mátyás építőmestereként részt vehettek a Budai vár felépítésében, segítkezhettek a híres kódexek díszítésében vagy a kőfaragók eszközeivel ismerkedhettek meg. Meghallgathatjátok Mátyás királyunk történetíróit, Janus Pannonius költeményeit, Beatrix királyné levelezését az épp pihenő fekete sereg sátrában.

Bővebben

Sziklakórház - Budapest

A Sziklakórház Atombunker Múzeum Európa szívében, a Budai Vár alatt helyezkedik el. A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során, amikor katonai kórházként működött. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt 2002-ig.

A múzeum a korabeli kórházi hangulatot idézi, amit a viaszbábuk még közelebb hoznak a látogatókhoz. Néha megdöbbentő és hősies, máskor szörnyű dolgokat láthatunk.

Bővebben

Magyar Királyok Panoptikuma - Tihany

Tihany kihagyhatatlan látnivalója a Magyar Királyok Panoptikuma és a Kalózmúzeum, mely kiállítóhely Tihany központjában nyitotta meg kapuját a látogatók előtt 2004-ben. A magyar történelmi kiállítás betekintést nyújt Magyarország történelmébe.

A panoptikumban Géza fejedelemtől kezdve, Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondot is beleértve Mátyás királyig bezárólag láthatóak a magyar királyok, de megtalálható még IV. Károly is. Az élményt a korabeli enteriőrök, a világítás és az audio tárlatvezetés teszik teljessé. Az izgalmas történelmi tárlat mellett egy Kalózmúzeumot is találunk, ahol híres kalózok viaszszobrai sorakoznak.

Bővebben

Erotikus Panoptikum - Keszthely

Ez a különleges kiállítás a reneszánsz erotikus irodalmat szolgáló könyvillusztrációk felhasználásával jött létre, melyekből többet viaszfigurákkal „keltettek életre". A XVIII. századi irodalomban sajátos színfoltot jelentenek ezen metszetek, mely a képzőművészet fejlődésére is jelentősen hatottak, az élet örömeihez való jogot, az e világi élvezetek fontosságát hangsúlyozták.

A metszetek kétdimenziós síkjából most kilépve, a háromdimenziós térbe helyezve panoptikumi viaszfigurák által elevenednek meg elődeink pajzán históriái. Boccaccio ledér asszonyai és a Távol-Kelet sikamlós történései mellett a jelenkor egy-egy szexuális botránya is megtestesül a 16 éven felüli látogatók előtt.

Bővebben

Madame Tussauds Budapest

Az attrakció 2023. május 25-én nyílt meg a belvárosi Palazzo Dorottyában. A Madame Tussauds Budapest 51 viaszfigurájával, köztük a 17 magyar vonatkozású személyiséggel várja a látogatókat.

A közönség testközelből találkozhat a legnagyobb hollywoodi sztárokkal, híres énekesekkel, művészekkel, történelmi személyiségekkel és sportcsillagokkal. Közös fotót készíthetnek velük, megismerhetik életük egy-egy ikonikus pillanatát. Helyet kapott a listán többek között Harry Houdini, Hosszú Katinka, Karády Katalin, Kossuth Lajos, Liszt Ferenc, Lugosi Béla, Mátyás király, Munkácsy Mihály, Neumann János, Palvin Barbara, Papp László, Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Sissi, Szent István király, Széchenyi István, Zámbó Jimmy és II. Erzsébet királynő.

Bővebben

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére