Jelenlegi hely

Óvodába készülünk! - könyvajánló gyerekeknek és szülőknek

Az óvodába kerülés nagy változás az egész család életében, nemcsak a kezdő kisovisnak. Hogy hozzá tudjon szokni a leendő ovis és a szülők is, jó, ha akad néhány könyv segítségnek. Összeszedtük a számunkra fontosakat, hogy ezzel is megkönnyítsük Nektek az indulást. (Bónuszként pár diafilmet is találtok a lista végén!)

Mindannyian félünk az ismeretlentől. Hangsúlyozottan igaz ez a gyerekekre. Az otthoni, anya szabályozta ismerős közegből bekerülni egy idegen helyre, még idegenebb kicsi és nagy ismeretlenekkel tölteni az egész napot anya helyett; miközben nem tudni, mit várnak majd tőlem, minek kell megfelelni, hogyan zajlik egy nap… valóban ijesztően hangzik.

Mi is átmentünk ezen. És jó volt? Nem mindenki emlékszik rá, és nem mindenkinek volt jó.

Szerencsére ma már nyíltan lehet beszélni a beszoktatásról, és rengeteg eszközzel segíthetünk a kicsiknek: ovilátogatás, ovis programon való részvétel, kipróbálni egy tízóraizást, játék az udvaron, a kistesó napi rendszerességgel bemehet a csoportba is délután pár percre, stb. Mára sok apró gesztussal élnek az intézmények, az ovónénik is.

Az ovilátogatás után aztán érkezik majd a rengeteg kérdés. Egy jól megválasztott könyvvel, közös meseolvasással, megkönnyítheted a kicsinek (és magadnak is), hogy elképzelje, mi vár rá. Összegyűjtöttünk néhány könyvet, diafilmet, hogy legyen miből válogatnod az előttetek álló nagy feladathoz.

Klasszikusok

Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok!

Régi-régi ismerős ez a könyv, generációk nőttek bele vele az óvodás szerepkörbe. Szerzője humora és lényeglátása ellenálhatatlan, méltán népszerű külföldön is. A mese főhőse, Dani boldogan indul az első nap óvodába. Ám amikor Anyukája dolgozni megy és ő ott marad egyedül, meginog a bátorsága. Szerencsére megismerkedik Piszkével, aki még nála is jobban fél, de Dani bátorítani kezdi a szomorú kislányt. Ezzel kezdetét veszi az első ovis nap és egy örök barátság. A mesék közepette a kis olvasók akaratlanul is megismerik az ovis hétköznapokat és tennivalókat. Vigyázat, iskolás folytatása is van!

Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában

A nagy klasszikust, Szepes Mária Pöttyös Panni sorozatát nincs olyan család, aki ne ismerné. Mindannyiunk Pannija is szembesül az óvodai lét izgalmas kalandjaival, nehézségével. Hiába telt el több mint 60 év az első megjelenése óta, tartalma még ma is aktuális, és letehetetlen. Sőt, az új, kiadó által készített kötetben az óra ismeretét is megtanulhatják az ovisok Panni napirendjét követve.

Sorozatfüggőknek

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu az óvodában

Erősen a humor oldaláról közelít az unalmas kötelező dolgokhoz a Tatu Patu sorozat. Ez alkalommal két főhősünk, Tatu és Patu a sorsjátékon egy teljes napi kényeztetést nyertek a Hidra Fürdőbe. Természetesen a testvérpár hozza a formáját, tévedésből a Vidrába kerülnek, azaz a fürdő helyett egy óvodába! A fiúk iszappakolást vesznek a homokozóban, és edzést tartanak a mászókákon. Az óvodában eltöltött nap a reggeli zabkásával, a színházi előadással és sok játékkal végül nagyon is szórakoztatóvá válik. Aino Havukainen és Sami Toivonen szerzőpáros képeskönyveit számos díjat nyertek Finnországban. Vigyázat, függést okozhat!

Bori és Berci sorozatok

Bori óvodába megy; Bori az óvodában; Berci végre óvodába megy

Könnyű dolgunk van a Bori könyvekkel, hiszen a rajzfilmsorozatnak köszönhetően a legtöbb kicsi már ismerősként köszönti Borit és családját. A Bori óvodába megy-el kezdődnek Bori ovis kalandjai, ez kifejezetten az izgalmakkal teli első napról szól, az örök ovis-leszek kérdésekkel, az ovis jeltől kezdve az új barátokig. A Bori az óvodában interaktív nagyméretű lapozó rengeteg információt, játékos feladványokat is tartogat a gyerekeknek.

A fiúknak pedig Berci, Bori fiú alteregójának kalandjai mutatnak utat, mikor Berci végre óvodába megy. Persze a rengeteg izgalmas kaland fiús szemszögből próbálja a helyzeteket feldolgozni: óriási lovagvárat rajzol, paradicsomszószos tésztát eszik. Egy baj van csak: Mama túl hamar jön érte! Pedig ő még maradna…

Vadadi Adrienn óvodás sorozata

Ákos óvodába megy; Maja barátokra lel; Leszel-e a barátom?; Örökké óvodás maradok;

Vadadi Adrienn igazán ismeri az ovisokat: óvónő, újságíró és két gyerek anyukája. Tizenöt évnyi óvodai tapasztalata alatt gyűjtötte össze azokat a történeteket, melyekről meséket írt, először a csoportjában megforduló gyerekeknek. Majd könyv lett belőle, nem is egy, és máig népszerűek, hiszen az oviba készülés és az ovis lét izgalmas és aggasztó helyzeteivel egyaránt foglalkozik.

Az első könyvekben elkísérjük Ákost vagy Maját az oviba első napjukon, és kalandjaikon keresztül belelátunk, mi foglalkoztatja, mi bizonytalanítja el őket, mi vár majd a mi leendő óvodásainkra is. Az első időszak, a beszoktatás alatti történetek a haza vágyódás, anya utáni vágy, a cumi-téma, a barátokra találás körül forognak. A Leszel a barátom? és az Örökké óvodás maradok című könyvek történetei már rutinos óvodások nagy kalandjairól szólnak egy egész ovis éven át, ezáltal terjedelmük is kicsit hosszabb. Minden történettel mi szülők is segítséget kapunk, hogyan oldjuk fel a kicsik szorongását, félelmét ezekben a nagy óvodás helyzetekben. Ezért is hiteles ez az ovis meséskönyv.

Doris Rübel: Óvodás lettem

A Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozatának e kötetét az óvodába készülő, illetve járó kicsiknek ajánlott. A könyvet lapozgatva a gyerekek megtudhatják, mi történik velük az óvodában, mit is lehet ott csinálni, miért jó oda járni.A kinyitható ablakok, barátságos, kedves rajzok a könyv minden oldalát izgalmassá teszik.

Van, akinek könnyebb a nyuszi vagy süni ovis kalandjait hallgatni

Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában

Egy gyerekkönyvekről szóló összeállításból hogyan maradhatna ki a kis katicalány és csigafiú barátsága? Pláne, ha az óvodás történetekről van szó! A kötetben szokás szerint két mesét találtok. Az óvodai napirend mellett a gyerekek olvasás közben szembe találják magukat egy konfliktussal, így olvasás utáni beszélgetésre indítónak is alkalmas. Vajon kibékülnek-e a fiúk és a lányok?

Kepes Ágnes: Sün Péter és barátai

Nemcsak az embergyerekek, de az erdei állatok is járnak óvodába, ahol – mint az igazi oviban - mindig történik valami: az óvó néni beteg lesz, új sünilány érkezik a csoportba, az őzgida mindig rosszalkodik... a mesék az ovis, négy-hat éves korosztály életének apró és nagy történéseit mesélik el  az erdei állatok alakjain keresztűl.

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi

Kicsi Mimi több kötetes sorozattá vált, a karácsony és tesóvá válás témája mellet az ovikezdésben is segíthet. A nyuszicsalád nagy változások elé néz: régi üregükből nagyobba kell költözniük, ráadásul Miminek is el kell kezdenie az óvodát. Mimi egyáltalán nem örül ennek a sok változásnak. Mi lesz a babáival és az ágyikójával? Miért kell óvodába mennie, amikor ő inkább otthon maradna a mamával? Ezúttal is két kedves mese ejti rabul a kicsiket, akik talán éppen hasonlóan nagy változások előtt állnak.

Szabadszájúak, csak őszintén!

Víg Balázs: Todó kitálal az oviról – nem csak óvodásoknak

Ki állítaná, hogy az óvodában könnyű az élet? Todó, a nagy igazságérzetű ovis saját bőrén tapasztalja meg a Méhecske csoport (fiúknak Zümi) örömteli és kevésbé vidám hétköznapjait. A történetekben szerepel verekedés, büntetés, bekakilás vagy az ovis menzaebéd, mindezekről Todó be nem álló szájjal mesél vélt vagy igazi sérelmeiről, és tálal ki a leendő és már ovisoknak, szülőknek, sőt az óvó néniknek is!

Finy Petra: Az ovi-ügy

Emma a tesó-ügy után most az ovi-ügyrőlmesél, hogy mire számíthat majd ki hasonló helyzetbe kerül. A történetben Emma, a kis főhős meséli el, hogy is van ezzel az ovival: a klasszikus indulás jól sikerült, volt látogatóba és a jelét is kiválasztották. Aztán eljött az első igazi nap, ami mégsem olyan lett. A napirend mellett a gyerekek bepillanthatnak az óvodai élet tipikus történeteibe.. Nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is segít, milyen helyzetek várnak majd rájuk, és kell majd türelmesnek lenniük.

(Nemcsak) Szülőknek, összebújva, kreatívan

Farkas Nóra: Összeköt a szeretet - Beszoktatós mesekönyv

Tudtad, hogy van egy láthatatlan madzag, ami akkor is összeköt az anyukáddal, amikor éppen nem vagytok együtt? A legragaszkodóbb gyerek is megkapja kérdéseire a választ ezt a könyvet lapozgatva és Szepesi Szűcs Barbara képeit nézegetve. A szerző, jogászként lett mesekönyvíró, aki anyukaként maga is találkozott sok-sok kérdéssel ebben a korszakban. A könyv végén játékos feladatok segítik a kicsiket abban, hogy megbarátkozzanak az óvodába járás gondolatával.

Simonné Zachár Anna: Ovis ​leszek!?

Eljön az idő, amikor indulni kell. Munkába, óvodába, ki-ki a maga útjára. Akarjuk is, tartunk is tőle. Vége a babakornak, boldog pillanatok édes illata ma már emlék. Az életünk nagyot változik. Legyen az óvodáskor szép, új fejezet! Mi, szülők tehetjük érte a legtöbbet.

Ebben segítség ez a könyv, amely élettapasztalatot és elméleti ismereteket is nyújt a szülő-gyerek kapcsolat alakulásáról, pszichológiai alapjairól Hermann Alice korszakos gondolatain a megkapaszkodási ösztön természetéről, és Thomas Gordon állásfoglalásával abban, hogy a szülői eredményesség tanulható, fejleszthető. Érdekes esetleírások apróságokról, félreértelmezésekről, melyek nehezítő tényezővé válhatnak. Lehetőség, hogy tudatosabbá váljunk az óvodai beszoktatásban gyakorlati tanácsokkal, részletes ötletekkel.

Szalontai Judit: Megnőttem, óvodás  lettem!

Ebben a könyvben a gyermek óvodai életének legfontosabb eseményeit, fejlődésének legjelentősebb állomásait tudjuk dokumentálni, nyomon követni. A gyermekkel együtt tölthetjük ki, fényképeket, rajzokat ragaszthatunk bele, megőrizve így az óvodáskort követően egyre halványuló emlékeket. A kiadványt Szalontai Judit, a Fővárosi Gyakorló Óvoda egykori vezetője állította össze.

A gyermek életében nagy változás történik azzal, hogy óvodás lett. A szűkebb, illetve tágabb családi, baráti környezete mellett egy új közeggel fog találkozni, megismerkedni. Így aztán tágul a világ körülötte, a szocializáció újabb lépcsőjére lép. Más felnőttekkel fogja tölteni napjainak egy részét, és ami nagyon fontos, a többi óvodáskorú gyermekkel. Ebben a helyzetben nagyon sokat tanul majd a világról. Rengeteg új ismerettel és tapasztalattal fog gazdagodni. Ezek is ahhoz segítik gyermekünket, hogy az óvodáskor végére iskolaérett legyen, és megkezdje majd hosszú iskolai életét. Lehet, hogy az első óvodai napok nehezek lesznek, de előbb-utóbb minden kisgyermek megtalálja a helyét és azt a felnőttet, azokat a gyerekeket, akikkel nagyon jól fogja érezni magát. Sok türelemre, megértésre, kitartásra és főleg szeretetre lesz szüksége a szülei részéről, de ők felnőttként tudják, hogy ez az élet rendje.

Tévé helyett: nézzünk diafilmet!
Van, akinek a falra vetített képek jobban segítenek, mint a könyvek. A vetítő semmivel össze nem téveszthető illata és a vetítések hangulata olyan egyedivé tudja varázsolni a családi estéket. Diafilm-válogatásunk esti nagy családi beszélgetésekhez és árnyjátékokhoz.

+1 tipp: A könyv, mely sehova sem sorolható: Beck Andrea Titoktündér-sorozata

Írója anyukaként, íróként, hétköznapi emberként egyaránt vallja a "Soha ne add fel!" elvet, mely saját élete során számtalanszor segítette át egy-egy nehéz helyzeten. Varázslatos mesevilágot teremtett, mely nemcsak szórakozás, de hasznos és segítő kéz is egyben szülő és gyermek számára. Különleges történetek Lolával a minden nap más ruhába és hozzá való táskával pompázó tündérrel és Tobias-al, a segítségre szoruló kisfiúval és barátaival, melyben észrevétlenül kap helyet a pozitív gondolkodásra való nevelés, az önbizalom fejlesztése. Történetek, hogyan kezeljük, ha gyermekünket kicsúfolják, fél a sötétben, verekszik vagy őt bántják, beteg lesz, barátkozni vagy békülni kell, netán elveszít valamit, vagy híján van az önbizalomnak. Nemcsak ovikezdéshez, de az óvodán át egészen az iskolakezdés viszontagságain át elkísér a sorozat.  Vigyázat, lehett, hogy az összes kötetet meg kell venni!

ADL - Debrecenimami

Forrás: mora.hu; kossuth.hu; libri.hu; pagony.hu;

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére