Jelenlegi hely

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.

Összeszedtünk pár alapvető, de mégis gyakran kihagyott vagy elfelejtett lépést, amivel nagyobb eséllyel kerülhetjük el a fertőzéseket. Persze garanciát a legjobb fertőtlenítőszer sem adhat.

A cseppfertőzéssel átadható kórokozók nemcsak közvetlenül, de közvetve, pl. fertőzött tárgyak érintésével is terjedhetnek egyik emberről a másikra. A vírusok átadása kétféle módon történhet: egyrészt a fertőzött ember köhögése, tüsszentése útján kerülnek a levegőbe nagyobb cseppek, ezeket belélegezhetjük. Másrészt a fertőzöttel való közvetlen érintkezés útján, illetve az általa megfogott tárgyak megérintésével.

Szakértők szerint műanyag fém felületeken akár 48 órán át életképes az influenza kórokozója. Míg

az omikron variáns új rekordot hozott a téren, nyolc napon át képes fertőző maradni pl. műanyag felületen.

A jó hír: alkoholos kézfertőtlenítő használata után 15 másodperccel teljesen fertőzőképtelenné válnak!

13+1 tippünk, hogy elkerüljük a vírusokat:

1. Kézmosás fertőtlenítővel

Étkezés előtt, vagy amikor hazaérsz, alaposan moss kezet! Tanultuk anyukánktól és Semmelweistől. És milyen igazuk volt. Rengeteg vírus és baci ragad napközben a bőrünkre és ruhánkra. Egy fertőtlenítős szappannal való kézmosással illetve útközben fertőtlenítő kendő vagy gél használatával nem cipeljük őket tovább. Sőt, az arcod is nyugodtan megmoshatod, arra is került kórokozó!

2. Öltözz át, ha hazaértél!

A vírusok a ruhánkon is megragadnak. Az emberi testen kívülre került vírus még órákig élet-, illetve fertőzőképes marad. Ha leültél a buszon egy influenzás után, aztán hazamész, máris a díványra, játszószőnyegre szállítottad. Ott játszik a kicsi, aki mindent a szájába töm… folytassam?

3. Mosás

Ha olyan helyen jártál, érdemes a ruhákat is fertőtlenítő mosóadalékkal kimosni, és legalább 40°C-on. Papíron, ruhán, zsebkendőn fél napig is, keményebb, simább felületű tárgyakon, fémen, műanyagon pedig akár 48 órát is fertőző marad az influenzavírus – állapította meg a Minnesotai Orvosi Egyetem, Bonnie Bean vezetésével végzett vizsgálata. A mosáshoz használhatsz fertőtlenítős öblítőt, a nagyobb drogériákban már alapcikk.

4. Plüssállatok, párnák, plédek

Beteg családtag, gyerek esetén a plüssállatokat, plédeket is rendszeresen mosni kell, kellemesen elüldögélnek benne a kórokozók. Ha nincs időd mosni, az is segít, ha kiteszed hosszabban levegőzni őket a teraszra.

5. Gyerekjátékok

Érdemes ezeket is lemosni, áttörölgetni. Szerencsére ebben nagy segítségre lel az ember a lelkes ovis utódokban is. A legot pl. bedobhatod a mosogatógépbe is.

6. Mosogatás

Hajlamosak vagyunk többször használni ugyanazt a bögrét, kiskanalat akár egy teljes napig. Pedig nem szabad! Cseréld gyakran és minél magasabb hőfokon mosogass.

Érdekes kísérletet végzett el Donald Goldmann, a bostoni gyerekkórház professzora, aki 16 önkéntes egészséges embert kért fel arra, hogy csókolózzon másfél percig náthás, rhinovírussal fertőzött partnerével. A kísérleti alanyok közül csupán egy lett így beteg. Egy fertőzött kávéscsésze használata után viszont a tesztalanyok fele megfertőződött.

7. Villanykapcsolók, kilincsek, szekrényfoganytúk, wc lehúzó

Naná hogy ezek is fertőzhetnek! Sőt, a totyogók magasságában is töröld le az ajtók élét, ajtófélfát, mert ők bizony abba kapaszkodnak. Egy fertőtlenítős törlőkendővel percek alatt végig lehet szaladni a házon.

8. Otthoni iroda

Laptop, egér, mobil, töltőzsinór, tablet: ezeket kell igazán lefertőtleníteni! A mobilodat fogdosod egész nap, a kaja és a párod csókja után ez van a legközelebb a szádhoz…

9. Figyeljünk a kényszermozdulatainkra!

Körömrágósok, orrturkálósok vigyázzatok! Ne érintsük meg az orrunkat, szemünket, és szájunkat mosatlan ujjainkkal vagy kezünkkel! Ezzel csak tovább terjesztjük a kórokozókat! Egy átlagos felnőtt óránként 16 alkalommal teszi ezt!

10. Munkahely

Természetesen ne takaríts Juci néni helyett. De magadért megteheted, hogy nem a közös törölközőt használod. A céges mobilt, vonalas telefont, az asztalodon található közös használatú tárgyakat időnként egy fertőtlenítő kendővel áttörölheted. Sőt, a legjobb, ha mindenki beszerez magának egy tűzőgépet, és nem a tied vándorol folyton körbe.

Az iskolába is küldhetünk be a gyerekekkel fertőtlenítő kendőt, a padokat sem árt áttörölni naponta, főleg étkezés előtt.

11. Mosdó

Gyakori törölközőcsere, gyakori csap- és mosdótakarítás ajánlott.

12. Szellőztetés

A magas páratartalmú, hideg levegő ellehetetleníti a vírusok terjedését. Alaposan szellőztessünk télen is. Ne csak otthon, de az óvodában, osztályban, irodába is. A szellőztetés nem azt jelenti, hogy egy órára nyitva hagyod bukóra az ablakot. Ez túl lassú, kevésbé hatékony, mint egy rövid ideig tágra nyitott ablak.

13. Alvás

Ha egészségesek vagyunk is, ne maradjunk fent hajnalokig haszontalanságok után böngészve a neten, tévében. Pihenjük ki magunkat, nehezebben dönt le egy nátha.

13+1 Erősítsd az immunrendszered!

Ebben segít a sport, a rendszeres étkezés- és folyadékbevitel. Turbózd fel Magad az elkövetkezendő hónapra! Ötleteket, recepteket itt és itt találsz!

ADL - Debrecenimami

Fotó: Debrecenimami, pixabay.com; pexels.com/Liliana Drew; Rodnae Productions; Polina Zimmerman

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére