Jelenlegi hely

Milyen OKJ számít a felvételin? – Ezek az OKJ képzések érnek többletpontot

A ponthatárok kihirdetése után nem minden jelentkező feltétlenül boldog. Ha idén nem jött össze a felvételi, érdemes egy piacképes szakmát tanulnod, hiszen több OKJ tanfolyam is plusz pontot ér a felvételin.

A TanfolyamOKJ.hu képzéskereső portál összegyűjtötte a legfontosabb információkat a témában.

Fontos tudni, hogy idén az Országos Képzési Jegyzéket a Szakmajegyzék váltja fel, mely mindössze 174 alapszakmát tartalmaz. A változás keretében több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben, 2-5 év alatt lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.

A felnőttképzők már csak 2020. decembert 31-ig indíthatnak OKJ-s képzéseket, ezért az idei évben minden eddiginél nagyobb az érdeklődés a tanfolyami formában elvégezhető szakképzések iránt.

A megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a szakképzés változásai után is. Tehát jövőre plusz pontokat érhet egy megszerzett OKJ-s bizonyítvány.

Sajnos azonban nem ér minden OKJ többletpontot a felvételin. Csak azokért az 1993 után szerzett, Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítésekért kaphatsz 32 plusz pontot, amelyek azonosító száma 54-gyel vagy 55-tel kezdődik, és csak abban az esetben, ha a szakiránynak megfelelő szakra felvételizel.

Ha tehát például 21, 31, 33, 51 vagy 52 számmal kezdődik ez az azonosító, akkor nem jár érte OKJ plusz pont a felvételin. Ezek a számok egyébként többek között a képzés szintjét jelölik, ami az 54 esetén emelt szintű, az 55 esetén felsőfokú szakképzettséget jelent, míg a többi szám alap- vagy középszintű szakképzettséget jelöl, ezekért pedig nem jár többletpont.

A szakképesítés igazolására kizárólag az OKJ bizonyítvány fogadható el. A szakmai vizsgáról szóló igazolás vagy pl. az év végi bizonyítvány nem jogosít plusz pontokra.

OKJ többletpont a szakképesítés alapján csak az agrár, bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, informatika, jogi, műszaki, orvos- és egészségtudomány képzési terület alapképzései, pedagógusképzés (kivéve egyes osztatlan tanárképzési szakok), sporttudomány (kivéve edző alapképzési szak), társadalomtudomány, természettudomány képzési területeken kaphatsz.

Fontos, hogy a képzési területen csak abban az esetben jár a többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. Ez igaz akkor is, ha az OKJ-szakmacsoport alapján a megszerzett szakképesítés egyébként szakirányúnak minősülne.

Az alábbi táblázatban ellenőrizheted, hogy melyik képzési területhez milyen szakmacsoporthoz tartozó OKJ-s bizonyítvány ér többletpontot a felvételin. Minden szakmacsoportnál találsz néhány népszerű képzést is példaként.

OKJ szakmacsoport

Felsőoktatási képzési terület

Egészségügy

orvos- és egészségtudomány

Szociális szolgáltatások

pedagógusképzés,
társadalomtudomány

Oktatás (oktatás, pedagógia) kivéve: fitness-wellness instruktor, sportedző, személyi edző

bölcsészettudomány,
pedagógusképzés

Művészet, közművelődés, kommunikáció

bölcsészettudomány,
társadalomtudomány

Gépészet

műszaki

Elektrotechnika-elektronika

  • Elektronikai technikus
  • Automatikai technikus
  • Erősáramú elektrotechnikus

műszaki informatika

Informatika

informatika;
műszaki szakoktató alapképzési szak informatika szakirány

Vegyipar

  • Gumiipari technikus
  • Vegyész technikus

műszaki, természettudomány

Építészet

  • Magasépítő technikus
  • Mélyépítő technikus

műszaki

Könnyűipar

  • Bőrfeldolgozó-ipari technikus
  • Ruhaipari technikus
  • Textilipari technikus

műszaki

Faipar

  • Faipari technikus

agrár, műszaki

Nyomdaipar

  • Kiadványszerkesztő technikus
  • Nyomdaipari technikus

műszaki

Közlekedés

műszaki

Környezetvédelem-vízgazdálkodás környezetvédelem

agrár,
gazdaságtudományok,
műszaki

Közgazdaság

gazdaságtudományok

Ügyvitel (kivéve a rendészeti asszisztens)

bölcsészettudomány,
gazdaságtudományok,
jogi,
társadalomtudomány

Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció

gazdaságtudományok

Vendéglátás-idegenforgalom; vendéglátás-turisztika

gazdaságtudományok

Egyéb szolgáltatások (a 22. sorban meghatározottak kivételével)

gazdaságtudományok,
műszaki

Mezőgazdaság

agrár

Élelmiszeripar

  • Élelmiszeripari technikus

agrár

Közszolgálat; egyéb szolgáltatások [az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet hatálybalépése előtti OKJ-rendeletek egyéb szolgáltatások szakmacsoportja szerinti honvéd, rendészeti és privátbiztonsági (pl. személy- és vagyonőr, biztonsági őr) szakképesítések, amelyeket az Oktatási Hivatal a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján közzétesz] rendészeti asszisztens; társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó szakképesítés rendészet, honvédelem és közszolgálat

jogi,

államtudományi

Sportkommunikátor; fitness-wellness instruktor; sportedző; személyi edző, rekreációs mozgásprogram-vezető

sporttudomány

Vízügy

  • Vízgazdálkodó technikus
  • Vízgépészeti technikus

agrár,
gazdaságtudományok,
műszaki

Osztatlan tanári mesterképzési szak: a tanári szakképzettségnek megfelelő alapképzési szak képzési területe az irányadó a szakirányú továbbtanulás meghatározása szempontjából (szakképzettségpáron is csak egyszer kapható többletpont)

A rendszer elsőre talán bonyolultnak tűnik, ezért nézzünk meg egy konkrét példát. Ha elvégzed a pedagógiai- és családsegítő munkatárs tanfolyamot – melynek OKJ azonosító száma 54 140 02 –, és később a felsőoktatásban bölcsészettudományi szakra vagy pedagógusképzésre felvételizel, 32 pluszpont jár az OKJ-s bizonyítványodért. Ha azonban gazdaságtudományi szakra jelentkezel, ezért az OKJ-s bizonyítványért nem kapsz többletpontot a felvételin, mert az csak akkor jár, ha a tanfolyaméval azonos szakterületen tanulsz tovább.

Ha idén nem sikerült bekerülnöd az általad kiválasztott egyetemi szakra, ne csüggedj, inkább jelentkezz egy OKJ képzésre, és növeld bejutási esélyeidet a következő felvételiig.

Forrás: Koczka Máté

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére