Jelenlegi hely

A szoptatás és az intelligencia

Az anyatejről – teljes joggal – már rengeteg jót mondtak el… De mi köze van az anyatejnek az intelligenciához?

Tudjuk, hogy a szoptatás elősegíti az ideális anya-gyermek kapcsolat kialakulását. Ismert, hogy az anyatej összetétele minden szempontból a legmegfelelőbb a gyermek számára, és az is, hogy a sokáig szoptatott csecsemők ritkábban betegednek meg. Nagy nemzetközi orvosi tanulmányok most azt is igazolták, hogy a sokáig szoptatott csecsemők között később kevesebb lesz az allergiás beteg (igaz, ezt az utóbbi állítást a legújabb kutatások nem minden esetben támasztják teljesen alá).

 

Anyatej és intelligencia

Kevéssé ismert, hogy a szoptatás és az anyatej jótékony hatással van a felnövekvő gyermek intelligenciájára. Ezzel a kérdéssel a kutatók csak az utóbbi évtizedben kezdtek el foglalkozni. Angol kutatók kimutatták, hogy a hosszabb ideig szoptatott gyermekeknek gyorsabb a szellemi fejlődésük, és hat–nyolc éves korukban magasabb az intelligenciahányadosuk (IQ-juk), mint akiket nem vagy rövid ideig szoptattak. Fontos felismerés, hogy az anyatejjel táplált igen kis súlyú koraszülöttek szellemi fejlődése is jobb a tápszerrel etetett társaikénál.

Mi ennek az oka?

Ennek persze többféle oka lehet.

  • A kedvező eredmény hátterében állhat az is, hogy többnyire az iskolázottabb, magasabb IQ-jú anyák szoptatnak tovább, azaz a magasabb IQ öröklődik, ami nem a szoptatástól függ.
  • Az is közismert, hogy az IQ, a gyermekekben mért magasabb intelligenciahányados a jobb szociális körülmények között élőkben nagyobb, azaz egy külső körülménnyel, nem pedig a szoptatással függ össze.

Nagyon pontos vizsgálatok és matematikai elemzések során beigazolódott az örökletes és a külső tényezők szerepe is a szellemi fejlődésben. Kiderült azonban az is, ha ezek hatását kiszűrik, akkor is magasabb lesz a tovább szoptatott gyermekek intelligenciaszintje.

Érdekes és fontos megfigyelés, hogy a hosszan szoptatott csecsemőknél később ritkábban alakul ki a manapság egyre több gondot okozó figyelemzavar, a hypermotilitás, valamint a magatartási zavar.

 

A szoptatás és az intelligencia kapcsolatát fiatal felnőtteken is vizsgálták

Arra az eredményre jutottak, hogy a fiatal, 18–23 éves felnőttek közül azoknak magasabb az intelligencia hányadosuk – nemüktől és szociális helyzetüktől függetlenül –, akiket csecsemőkorukban tovább szoptattak. 18 évig tartó vizsgálat során új-zélandi kutatók is azt találták, hogy a hosszan szoptatott csecsemők IQ-ja magasabb és iskolai előmenetelük jobb a nem vagy csak rövidebb ideig szoptatott társaikénál.

 

Zsírsav és intelligencia

Kérdés persze, hogy mi lehet a jobb szellemi fejlődés oka? Van-e valamilyen kimutatható anyag az anyatejben, mely ezekért a kétségtelen előnyökért felel? Úgy tűnik, hogy a legutóbbi kutatások ezt a kérdést is tisztázni látszanak. A gyanú egyre inkább a különleges zsírsavakra terelődik. E vegyületek csak az anyatejben fordulnak elő, semmilyen állat tejében nem mutathatók ki. A többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) és a hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak (LC PUFA), valamint az esszenciális zsírsavak, melyek elengedhetetlenek a központi idegrendszer fejlődéséhez, szintén megtalálhatók az anyatejben.

Egyes kutatók éppen e vegyületek gyógyszer vagy táplálék kiegészítő formában történő bevitelét javasolják a várandós és szoptató anyáknak a jobb hatás eléréséért, valamint a tápszereket is igyekeznek kiegészíteni e fontos zsírsavakkal. Ezek a zsírok a csecsemő szervezetében úgy viselkednek, mint a vitaminok, és jelenlétük nélkülözhetetlen az emberi agy megfelelő fejlődéséhez. Ezen kívül a női tejben előfordulnak igen kis mennyiségben más olyan anyagok is, amelyek elősegítik az idegrendszer fejlődését, egyelőre pontosan még nem tisztázott módon.

 

A szoptatás rituáléja

Nemcsak a tej összetevői, hanem maga a szoptatás, a gyermekkel való kontaktus, foglalatoskodás is elősegíti a csecsemő szellemi fejlődését. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy a későbbi szellemi képességek szempontjából az ember életének első hónapjai, évei meghatározók.

A szoptatott csecsemő testi fejlődése, ellenálló képessége jobb a tápszerrel táplált társaiénál. Az anyatej emellett „szellemi táplálék” is, elősegíti, meggyorsítja a szellemi fejlődést.

 

 

Dr. Boross Gábor
gyermekorvos

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére