Jelenlegi hely

Mediterrán paradicsomleves

Mediterrán paradicsomleves: mitől kaphat egy paradicsomleves ilyen elnevezést? Nem mástól, mint a fűszerektől és a sajttól. Ha paradicsomról van szó, akkor inkább az olaszokra és a bazsalikomra gondolunk, de egy kis csavarral akár franciássá is tehető. 

Mediterrán paradicsomleves recept

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg paradicsom 
  • 1 db 70 g-os sűrített paradicsompüré (Aranyfácán az egyik legjobb)
  • 1 mokkáskanál fekete bors
  • 1 teáskanál provencei fűszerkeverék (ettől lesz franciás) 
  • 1 db babérlevél – kihagyható 
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 1 mokkáskanál só (a mennyiség ízlés dolga)
  • 4 kiskanál reszelt parmezán sajt
  • 2 ág bazsalikom

Megjegyzés: Ez a paradicsomleves nincs berántva. A sűrítés saját anyagával (paradicsompüré) történik.

Előkészítés

  • Vizet forralsz egy lábasban
  • A paradicsomokat megmosod, a csumájukkal ellentétes oldalukon a héjat keresztben bevágod.

Mediterrán paradicsomleves - a paradicsom héjának bevágása

  • 1 – 2 percre forró vízbe teszed. 
  • Héját lehúzod (szúrd villára, mert forró lesz, a bemetszésnél fogd meg késsel, könnyen lejön a héja).

Mediterrán paradicsomleves - paradicsom lehámozva

  • A lehámozott paradicsomokat feldarabolod.

 

A mediterrán paradicsomleves elkészítése

1.    A feldarabolt paradicsomot (a kifolyt levével együtt) egy lábosba teszed.

Mediterrán paradicsomleves - paradicsom feldarabolva

2.    10 percig forralod. 
3.    Pépesre turmixolod.

Mediterrán paradicsomleves - turmixolás

4.    Szűrőkanálon átszűröd, átpasszírozod – lehetőleg csak a magja maradjon a szűrőkanálon.

Mediterrán paradicsomleves - átszűrjük

5.    Hozzáadod a paradicsompürét és a fűszereket. Ha túl sűrű lenne, vízzel tetszés szerint hígíthatod.

Mediterrán paradicsomleves

Mediterrán paradicsomleves fűszerezése

6.    Felforralod, 5 percig főzöd. 
7.    Közben végy le néhány szép levelet a bazsalikom ágakról. A többi levelet aprítsd fel.  
8.    A leves elkészült. 

 

Tálalás

Tálalhatod csészében, tálkában, de tányéron is. Tetejét szórd meg parmezán sajttal, az apróra vágott bazsalikom levéllel, díszítsd bazsalikommal.

Mediterrán paradicsomleves tálalva

Mediterrán paradicsomleves bazsalikombóbitával

Érdekelhet még: paradicsomleves más módon!

Képek: saját készítésű étel saját felvételei. 

 

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

 

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.
11 dolog, amire az utazás tanított

12 dolog, amire az utazás tanított

Szélesebb látókör, inspiráció, problémamegoldás, mélyülő önismeret, újabb nézőpontok… Minden utazás tanít valamit.
Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

A legtöbb anyuka jól tudja: kevés az idő, mégis szeretnénk csinosan, kényelmesen és egyedien öltöztetni magunkat és a családot. Sokunknak fontos a fenntarthatóság is, ezért a kinőtt vagy megunt ruhák átalakítása, javítása és újravarrása sokkal vonzóbb, mint a kidobás. És hát valljuk be… egy kis kreatív varrással tényleg pillanatok alatt csodát lehet tenni.
Ugrás az oldal tetejére