Jelenlegi hely

Tanulás az anyaméhben

Már az anyaméhben lehet ösztönözni a baba „ébredő” érzékeit a következő magzati stimulációkkal.

Olvasás és éneklés

Kutatások szerint azok a csecsemők, akiknek olvastak és énekeltek a várandóság alatt, nagyobb biztonságban érzik magukat a születésük utáni első napokban az idegen környezetben. Ha egy történetet vagy dalt rendszeresen hallott a magzat, azt képes felismeri születése után.

A magzat már az anyaméhben kezdi megismerni az anyanyelvét. Az újszülöttek már képesek az anyanyelvüket megkülönböztetni más nyelvektől. Ha gyakran ismétel az anya magzatának egy-egy hangot, azt be tudja építeni az emlékébe, és amikor újra hallja a hangot, akkor ez aktiválódik a magzatnál.

Íz / illat stimuláció

A magzatot langyos magzatvíz veszi körül, mely környezet kellemes számára. A baba megkóstolja a magzatvizet, ami őt körülveszi. Az anya tápláléka eljut az anyaméhbe, és a magzatvízen keresztül a baba megtapasztal ízeket, melyekre születése után is emlékszik.

Az anyáknak ezt ki kellene használniuk, hogy annyi íz és illatmintával találkozzon a magzat, amennyivel csak lehet. Szakértők szerint, azok a babák, akik minél több íz és illatmintával találkoztak a magzatvízen keresztül, azok a születésük után jobban elfogadják a különböző ételeket.

Látás

A látás is megkezdődik az anyaméhben, mert a magzat fényeket és árnyakat is észlel már. Azonban a látás stimulálásáról a szakértői vélemények nagyon megoszlanak.

Érintési stimuláció

Amikor az anyuka érzi, hogy a baba tolja ki a lábát, kezét, akkor óvatosan simogassa meg, fogja meg. Ez egy jó móka lehet, megfigyelni, hogyan reagál a baba ezekre a tevékenységekre, és ezek a reakciók hogyan változnak a magzat növekedésével.
Stimulálható a baba úgy is, hogy az anyuka megérinti a hasát, és megfigyeli, hogy a baba odabújik- e.

Hang stimuláció

Első számú forrása a magzat stimulációnak a hang, és ez a legfontosabb kommunikációs forma. A magzatok felismerik édesanyjuk hangját, mely egyedülálló rezonancia a magzat számára, megnyugtatja a babát a születése előtt és után is.

Az anyaméhben a Baba és az Anya kölcsönhatásban állnak egymással. Tanulmányok szerint, ha a várandós anyukák megnyugtató zenét hallgattak, akkor nem csak ők, hanem a babájuk is megnyugodott az anyaméhben , de még újszülöttként is, amikor meghallották azt a zenét, megnyugtatta őket.

Apák számára is van jó hír, mert az ő hangjukat is megismeri, megkülönbözteti az anyáétól. A mélyebb hang felismerhető a baba számára.

Az agy belső részében – talamuszban, a zenei észlelés már a 20. hétben megkezdődik, mely dallamokra az újszülöttek képesek emlékezni. A magzatok Mozart és Bach zeneművei közül azokat kedvelik leginkább, melyek ritmusa és hangfekvése hasonlít az anyai szívdobogásra.

Személyes tapasztalatom

Szeretném a személyes tapasztalataimat is megosztani Veletek.
Veszélyeztetett kismama voltam, mert 4 és fél hetesen bevéreztem, valamint több vetélésen estem keresztül. Csak WC-ni és tusolni kellhettem fel. Ez óriási megpróbáltatás volt számomra, mert előtte nagyon mozgalmas életet éltem, napi 10-12 óra munkával a hátam mögött.

Meditáltam, komoly zenét hallgattam, aludtam és angoloztam. Ebből állt ki a napom.

Mikor megszületett a kisfiam, végig velem volt a kórházban az ágyban. Nem tettem bele abba a bevásárlókocsira emlékeztető kocsiba és nem is adtam le. A megszokott zenéinket hallgattuk folyamatosan. Az orvosok és a nővérek folyamatosan azt mondogatták, hogy ritka nyugodt baba.
Ezt azóta is mindenki megjegyzi.

Imádja a zenét, folyamatosan énekel. A komolyzenét órákon keresztül elhallgatja. Én már lekapcsolnám, de ő még hallgatni szeretné. Szereti a hangszereket, furulyázik, természetesen a maga módján.

Az angolt imádja. Ha mesét nézhet, akkor azt angolul nézi, angol dalokat hallgatunk. 2 évesen megérti, hogy mit kérünk tőle, ha angolul tesszük, és nem magyarul. Az altatásnál a mai napig angol dalokat énekelünk neki.

Forrás: www.brillkids.com, www.jovocsemetei.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Pályázat típusa: kreatív pályázatBeküldési határidő: 2022. április 29.Korcsoport: óvodás, általános iskolás, középiskolás
Ugrás az oldal tetejére