Jelenlegi hely

Család és munkahely egyensúlya - kérdőívvel

Életünk bizonyos időszakaiban megélhetjük a kibontakozást, önmegvalósítást. Szabadon szárnyalhatunk terveink megvalósítása során. Máskor érezhetjük azt, hogy túlélünk, mintha egy aknamezőn próbálnánk keresztbe szökdelni, vagy egy olyan sűrű rengetegben járnánk, ahol nem lehet előre tudni, mi fog a következő pillanatban a nyakunkba szakadni.

Időnként átélhetjük ugyanazt a szenvedést, amelyet Sziszüphosz király, amikor a ránk nehezedő teendőket bármennyire is próbáljuk legyűrni, nem érünk a végére.

Munkahelyünk, illetve családunk önmagunk kibontakoztatásának és álmaink megvalósításának, de kimerülésünknek is a két legfontosabb terepe lehet.

Gyakran előfordul, hogy annak ellenére keseredik meg életünk, hogy mindenünket odaadnánk családunkért, és a munkahelyünket is nagyon szeretjük... mert közben kimerülnek a belő energiatartalékaink.

Mi a kimerülés fő oka?

A kutatók megkülönböztetik a családból származó munka, illetve munkából származó család konfliktusát. Eszerint a megközelítés szerint elkülöníthető, hogy a család, vagy a munkahely jelenti a kimerülés fő okát, amely ugyanakkor negatív hatással lehet életünk másik fő színterére is.

A családból származó  munka konfliktus esetén a családi terhek és kötelezettségek miatt válik nehezebbé a munka ellátása. A családból származó  munka konfliktust a családi jellemzők mentén lehet megérteni: a családi életben jelentkező változások, krízisek ronthatják a munkahelyi teljesítőképességet, illetve a munkában megélt örömöt csökkenthetik. Egy egyszerű példával élve, ha gyermekünk megbetegszik, és otthon maradunk vele néhány napot, akkor utána a munkahelyünkön utol kell érnünk magunkat, ezért megfeszítettebben kell dolgoznunk.

A munkából származó család konfliktus esetén a munkahelyi követelmények gátolják a családi életben való aktív és felszabadult részvételünket. A munkából származó család konfliktus megértéshez a munkahely jellemzőinek vizsgálata szükséges. Például ha a túlórák nem teszik lehetővé, hogy elegendő időt töltsünk szeretteinkkel, vagy az ottani feszültség átszivárog otthonunk falai közé, az nagy valószínűséggel családi feszültséget eredményez.

Fontos megemlíteni még munka és a család közötti egyensúly fogalmát, amely stabil lehet, vagy felborulhat. Mindenki számára más-más arányt jelenthet a munka és a család közötti elfogadható egyensúly. Konfliktusról akkor beszélünk, amikor ez a szubjektív egyensúly felborul.

A család és munkahely közötti konfliktus kialakulását számos tényező befolyásolhatja, például a gyermekek száma, vagy a munkával való elégedettség. Sokszor, amikor tornyosulnak a nyomasztó tényezők életünkben, elménk próbálja csillapítani ezeknek a fenyegető tényezőknek a hatását. Emiatt azonban a végén egy kibogozhatatlan, áttekinthetetlen szorongássá válnak ezek a rossz érzések, ekkor már nehéz elkülöníteni, mi a fő oka a rossz hangulatunknak. Ilyenkor érdemes akár szakemberhez is fordulni.

Mire lenne szüksége, hogy megtalálja az egyensúlyt? - Töltse ki a kérdőívet!

Az alábbi két feladat segíthet végiggondolni, hogy mire lenne most igazán szüksége ahhoz, hogy megtalálja a család és munka közötti egyensúlyt, illetve segít tisztázni azt, hogy a családi és munkahelyi körülmények közül melyek teszik próbára leginkább az alkalmazkodó képességét.

1. Képzelje el, hogy egy fordulatnak köszönhetően teljesen megtalálta az egyensúlyt családi és a munkahelyi élete között!

Írja le, hogy milyen változásokat hozott ez a fordulat! Hogyan éli ekkor az életét? Hogyan alakul egy hétköznapja, illetve a hétvégéi? Hogyan érzi ekkor magát? 
Írja le minél részletesebben magának ezt az állapotot!

2. Töltse ki az alábbi kérdőívet, majd tekintse át az értékelést!*

a) Mennyire érzi azt, hogy meg tud felelni a munkahelyi elvárásoknak? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).

b) Mennyire érzi úgy, hogy a munkája elveszi az időt, amit szeretteivel lenne fontos tölteni? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).

c) Mennyire érzi úgy, hogy családja ad erőt abban, hogy helyt álljon a hétköznapokban? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).

d) Mennyire érzi úgy, hogy számíthat kollégái segítségére, ha elakad a munkában? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).

e) Mennyire érzi azt, hogy munkahelyi kapcsolatai mélyebbek lehetnének, ha jobban kivenné a részét a munkahelyi szociális életből, amelyre családja miatt nem jut ideje? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).

f) Mennyire érzi úgy, hogy munkahelye rugalmasan alkalmazkodik az ön szülői szerepével járó elfoglaltságához, például amikor beteg gyermekével otthon marad, vagy korábban el kell jönnie a munkából, hogy gyermeke hivatalos ügyeit bonyolítsa le? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).

g) Mennyire érzi úgy, hogy elegendő ideje jut a családi életükre? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).

h) Mennyire érzi úgy, hogy munkája túl bonyolult, vagy túl sok időt vesz igénybe ahhoz, hogy kielégítően el tudja végezni? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).

i) Mennyire érzi úgy, hogy munkájában megkap minden segítséget ahhoz, hogy maradéktalanul el tudja látni feladatait? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).

j) Mennyire érzi úgy, hogy ha hibázik, főnöke magára hagyja a felelősséggel? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).

k) Mennyire érzi úgy, hogy családi életük során annyira elfárad, hogy egészen lemerül? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).

l) Mennyire érzi úgy, hogy hátráltatja a gyermeknevelés abban, hogy megfeleljen a munkahelyén, vagy, hogy elérje karriercéljait? (1 – kevéssé, 4- teljes mértékig).


Értékelés

Az a és h kérdések a munkahelyi követelményekre vonatkoznak. Amennyiben az a kérdésre alacsony, és a h kérdésre magas pontszámot írt, az arra utal, hogy túlzottan nagynak tűnnek az önnel szemben támasztott elvárások a munkahelyén. Amennyiben az a kérdésre magas, és a h kérdésre alacsony pontszámot írt, az utalhat arra, hogy optimálisan terhelődik munkája során, de akár azt is jelentheti, hogy időnként a kihívások hiányában akár unatkozni is szokott munkájában.

A b,f és g kérdések a család-munka egyensúlyt közelíti meg a munka oldaláról. Amennyiben  a b kérdésre magas, az f és a g kérdésekre pedig alacsony pontszámot írt, akkor úgy tűnik, hogy feszültséget jelent az ön számára, hogy munkája elveszi az időt családjától.

Az e és az l kérdés a család-munka egyensúlyt közelíti meg a család oldaláról. Amennyiben magas pontszámot írt mindkét kérdésre, úgy tűnik, hogy a családból származó munkahely konfliktus aktuális probléma az ön számára.

A c és a k kérdések a családba való bevonódásra, illetve a családi életbe fektetett érzelmi energiára vonatkoznak. Amennyiben a c kérdésre magas, a k kérdésre viszont alacsony pontszámot írt, akkor úgy tűnik, hogy családja a töltekezés színtere az ön számára, értelmet ad az életének, és energizálja. Amennyiben mind a két kérdésre magas, vagy mind a két kérdésre alacsony pontszámot írt, úgy tűnik, hogy családja iránt mélyen elkötelezett, de emellett küzdelmesek is a mindennapjaik. A család folyamatosan változik. A változás velejárói az úgynevezett normatív krízisek, mint amilyen például a dackorszak, az iskolakezdés, vagy a fiatal felnőttek családból való kirepülésének időszakai. Elképzelhető tehát, hogy pont egy ilyen kritikus időszakon mennek keresztül, és már vágyna a változás utáni stabilitásra. Ha a c kérdésre alacsony, a k kérdésre viszont magas pontszámot írt, akkor feltételezhető, hogy rövidebb, vagy hosszabb ideje olyan problémákat kell megoldania családjában, amely kimeríti önt.

Végül a d, az i, és a j kérdések a munkahelyi légkörről szólnak. Amennyiben a d és az i kérdésre magas, a j kérdésre pedig alacsony pontszámot írt, ön azon szerencsés emberek közé tartozik, akik egy jó légkörű munkahelyen dolgoznak. Ha a d és az i kérdések valamelyikére alacsony, vagy a j kérdésre magas pontszámot írt, akkor úgy tűnik, hogy vannak feszültségek munkahelyén, nem mindenki híve a csapatjátéknak munkatársai közül, esetleg a vezetés nem érzékeny az önök igényeire, illetve talán olyan magas a teljesítményelvárás, hogy a munkatársaknak nincs ideje együttműködni. Ha a d és az i kérdésre alacsony, a j kérdésre pedig magas pontszámot írt, akkor elképzelhető, hogy kifejezetten mérgező légkörű az ön munkahelye. Ebben az esetben érdemes megfontolni a munkahelyváltást.

Záró gondolatok

Vannak szülők, akik természetesnek tekintik a gyermekneveléssel járó lemondásokat. Más szülőknek viszont komoly érzelmi munkájába kerül a többi, szintén nagyon értékes álmuk elengedése, amely a gyászfolyamathoz hasonlítható: ilyenkor el kell engedni azokat a lehetőségeket, amelyek a gyermekvállalás előtt még nyitva álltak a számukra. Különösen igaz ez akkor, ha például tartósan beteg, vagy fogyatékkal élő gyermek születik a családba.

Ha úgy érzi, hogy a család-munka egyensúlya a családi követelmények miatt végleg felborult az ön életében, mindenképpen érdemes támogatást kérni akár magánúton, akár a családsegítő és gyermekjóléti szolgálattól.

Társadalmunk részéről elvárás, hogy jó szülők legyünk, akik elkötelezett a családjuk iránt. Éppen emiatt nem könnyű szembe néznünk azzal, ha örömtelenek vagyunk párunk, vagy gyermekeink körében. Ebben a helyzetben különösen fontosnak tartom, hogy merjük támogató szakember segítségét kérni. Emellett fontos ilyenkor, hogy a mozgósítható rokonokat és barátokat is bevonjuk, annak érdekében, hogy tehermentesüljünk. Sokan nem mernek azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy szülőként elég boldogok-e, mert önzésnek gondolják. Pedig gyermekeink is szükségük van arra, hogy megtaláljuk a saját boldogságunkat a családi életben.

Ha a munkahelyi életében stresszes, az rátelepedhet a családi együttlétekre is. Akár úgy érzi, hogy túlterhelik, akár úgy, hogy nem kap elég támogatást, próbálja meg jelezni a főnökének, illetve munkatársainak a problémát! Ha nincs mód arra, hogy változzanak az elvárások, vagy főnöke nem motivált arra, hogy az ön megtartása érdekében csökkentse a terheket, érdemes megfontolni a munkahelyváltást!

*A kérdőív saját szerkesztésű. Sem reliabilitás-, sem validitásvizsgálat nem történt. Diagnosztikai és kutatási célokra nem alkalmas.

Források:
Vercruyssen A., Van de Putte B. (2013) Workfamily conflict and stress: indications of the distinctiveness of role combination stress for Belgian working mothers. Community, Work and Family. (16) 351-371.
Makra E., Farkas D., Orosz G. (2012) A munka-család konfliktus kérdőív magyar validálása és a munka-család egyensúlyra ható tényezők. Magyar Pszichológiai Szemle. (67) 491-518.

Tamási Eszter, pszichológus

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére