Jelenlegi hely

Hogyan változunk, amikor gyermekünk születik?

Amikor egy pár megtudja, hogy megszületik várva várt gyermekük, sok mindenre felkészülnek. Az anyák kismamaruhákat vesznek, apró bodykat válogatnak, átalakítják a lakást, hogy amikor megérkezik a csöppség, minden meglegyen, mindenre felkészülten várják.

Arra azonban a legtöbben nem számítanak, mekkora változásokat hoz majd a gyermek az életükbe. Sokukat ér nagyon váratlanul a kialvatlanság, a türelmetlenség, hogy nem érzik azonnal a kötődést, hogy egyedül vannak szinte egész nap egy újszülöttel, aki csak sír, és akit nem tudnak megnyugtatni, akármit is csinálnak.  Átalakul a párkapcsolat is, sokszor teljesen másra kezd vágyni az anya, aki egész nap otthon van, és az apa, aki egész nap jön-megy, dolgozik. Ami pedig az egyik legfontosabb: szépen, lassan megismerjük egymás hozott családi mintáit, ami a gyereknevelésben jön felszínre talán a legjobban – és ami előtte sokáig gyakran rejtve maradt, vagy csak beszéltek róla, de nem realizálódott, milyen ez a mindennapokban.


Kép: freepik.com

Gyakori ebben az időszakban, hogy – főleg az édesanyák – azt érzik elvesztették korábbi lelki egyensúlyukat, szoronganak, félnek, nem találjuk régi önmagunkat, a környezetük pedig mintha nem értené, mi bajuk, hiszen egészséges a baba, gyönyörűen fejlődik, boldognak kéne lenniük. Az anyákra különösen jellemző, hogy magukban keresik a hibát, ők maguk is azt gondolják, velük van a baj, hogy nem mindig olyan mosolygós, boldog édesanyák, ahogy azt korábban elképzelték magukról, sokkal inkább aggodalommal, szorongással teli a napjuk.

Fontos kimondani, hogy a gyermekszületés és a családdá válás hatalmas változást hoz egy pár életébe. Az anyák átélhetik, hogy teljesen a babára és az ő ellátására szűkül be az életük, és a sok sírás, a fáradtság és a hormonok miatt érzelmeik hullámzanak, maguk sem értik reakcióikat. Az apák amikor hazaérnek, belecsöppennek ebbe, nem értik, mi történt a párjukkal, szeretnének segíteni, de mintha nem találnák az utat hozzá, nem tudják, mit lehetne mondani, mire lenne a párjuknak igazán szüksége. Tehetetlenül állnak csak, próbálva követni a változásokat.

Krízishelyzet ez, ami azonban az életünkben bekövetkezett nagy változások normális velejárója, ezért normatív, vagy fejlődési krízisnek is hívjuk. Idő kell, míg megtaláljuk helyünket a megváltozott körülmények között, megismerjük énünk új aspektusait, adott esteben kialakítjuk új megoldási módszereinket. Új szerepeink születnek ilyenkor: anyává és apává válunk, az addigi kétfős családunk háromfősre bővül, ráadásul egy olyan fővel, aki a rengeteg figyelmet, törődést kíván.

Sok párnak, vagy édesanyának van azonban szüksége segítségre ahhoz, hogy közösen megtalálják az egyensúlyt ebben az új felállásban. Ma már szerencsére sok olyan szakember dolgozik, aki megfelelő tudással, kellő tapasztalattal segíti a szülőket. Van, hogy elég a támogató jelenlét, egy elfogadó közeg, a jól megfogalmazott kérdések ahhoz, hogy kialakuljon az új rendszer. Van azonban, amikor mélyebb, terápiás munka, vagy akár gyógyszeres támogatás is szükséges, mert olyan élmények, emlékek dolgoznak a háttérben.

Segítséget kérni szabad, segítséget kérni nem szégyen! Magunkért, a családunkért, hogy mindannyian jól érezzük magunkat, és teljes emberként éljük a mindennapjainkat.

Légrádi Nóra

mentálhigiénés szakember, coach

www.pecscoach.hu

  • Pécsimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.
Ugrás az oldal tetejére