Jelenlegi hely

A babámnak folyik az orra, segítség!

Miért fontos a pici orrok tisztítása? Úgy tűnhet, hogy a nátha nem nagy ügy. Persze, zavarja a babát (és így téged is), de „előbb vagy utóbb magától elmúlik” – mondja a közhiedelem. Nos, ez nem egészen így van.

A fokozott váladéktermelés a szervezet válasza a vírusokra és allergénekre. A váladék segít átöblíteni az orrot és orrmelléküregeket, igazi csatatérré változtatva azokat. Kezeletlenül hagyva azonban a pangó váladék jelentős problémákat okozhat – olyan súlyos következményekhez vezethet, mint a hörghurut vagy középfülgyulladás.

Jó hírünk van számodra! Az orrváladék eltávolításával nemcsak a gyermek légzése javulhat, de megelőzheted a betegségeket, és csökkentheted a betegség súlyosbodásának kockázatát. A megfelelő orrhigiéniával potenciálisan elkerülheted a súlyos szövődményeket és csökkentheted a gyógyszeres kezelés szükségességét is.

 

Hogyan tisztítsam a babám orrát?

Míg gyermeked meg nem tanulja kifújni az orrát, enyhítheted az orrfolyás vagy orrdugulás tüneteit és könnyítheted a pici légzését azzal, ha kitisztítod orrjáratait fiziológiás oldat és elektromos vagy kézi orrszívó segítségével. Használatuk könnyű és biztonságos otthon is.

Fiziológiás oldatot lehet vásárolni gyógyszertárban, vagy akár otthon is elkészíthető. Használata biztonságos már újszülöttek esetében is, mivel nem tartalmaz gyógyszert. Semmilyen más gyógyszerészeti orrcsepp használata nem javasolt, kivéve, ha azt orvos írta fel!

A következő lépés az orrocska kitisztítása orrszívó segítségével. Megfelelőek újszülöttek, csecsemők és akár totyogók számára is – amíg csak gyermekednek szüksége van rá. Csak biztonságos orvostechnikai eszközt válassz, mely összhangban van a nemzetközi ajánlásokkal!

Miért alakul ki a nátha?

 1. Fertőzések

PROBLÉMA
A bölcsőde vagy óvoda megkezdése sok szórakozást jelent a pajtásokkal, de a gyerkőc nemkívánatos vendégeket – fertőző betegségeket – is hozhat haza. A fertőzés, amelyet nátha követ, gyakori probléma a 6 év alatti gyermekek körében. A csecsemők, kisgyermekek és óvodások évente akár 7-8 alkalommal is megfázhatnak!

OK
A vírusok mindenütt jelen vannak. Amíg immunrendszerük fejlődésben van, a gyermekek hajlamosabbak a fertőzésekre. A picik 15%-a szenved visszatérő felsőlégúti fertőzéstől. Amikor a megfázást okozó vírusok fertőzést okoznak az orrban és az orrmelléküregekben, az orr váladékot termel, hogy kitisztuljon. Ez segít kimosni a vírust az orrból és az orrmelléküregekből.

 1. Allergia

PROBLÉMA
Ki ne szeretné a tavaszt? Nézz csak körbe: bimbódzó virágok, zöld fák és… pollen a levegőben. Jaj, már megint az allergiaszezon! Sajnos a tünetek már korai gyermekkorban jelentkezhetnek. A tipikus allergének közé tartozik még a háziporatka, a penész, valamint a macska- és kutyaszőr.

OK
A szervezet az allergéneket kórokozóként kezeli, ami orrdugulást vagy orrfolyást eredményez. Adj hozzá egy kis tüsszögést és viszkető szemet – kész is a recept minden szülő rémálmához. A tünetek percekkel az allergénnel való találkozás után jelentkeznek, és akár órákig is tarthatnak.

Az orrszívás előnyei

Orrszívó segítségével:

 • megelőzheted a felső légutak betegségeinek kialakulását,
 • csökkentheted a gyógyszerek használatát,
 • nyugodt éjszakát biztosíthatsz a gyermeknek és magatoknak is.

Boldog baba = boldog család!

Tudtad?

TÉNY

Az újszülöttek néhány hónapos korukig szinte kizárólag orrukon keresztül tudnak lélegezni. Próbálj csak meg bedugult orral levegőt venni! Nem valami kényelmes, ugye?

PROBLÉMA

Mikor bedugul az orr, a szükséges oxigénellátás nem biztosított, így a baba nyugtalanná válik. Ez érthető, hiszen nem tud nyugodtan aludni, cumizni, vagy anyatejet inni.

MEGOLDÁS

Az orr kiszívásával felszabadítjuk a légutakat és biztosítjuk a feltételeket a nyugodt pihenéshez és táplálkozáshoz

Mit tegyek, ha gyermekem megfázik?

FELADATLISTA:

 • sok-sok szeretet és gondoskodás,
 • víz ivása a kiszáradás megelőzéséhez,
 • orröblítés sóoldattal a váladék hígítására az eldugult orrban,
 • orrszívás orrfolyás esetén az orrjáratok tisztítása érdekében,
 • hidegpárásító a légzés könnyítésére,
 • vitaminban gazdag étrend,
 • sok alvás és pihenés,
 • otthon maradás a betegség terjedésének megelőzésére,
 • ha súlyos a gyermek állapota, orvoshoz fordulni!

Forrás: Attrackt Kft. Nosiboo - Pécs

- Pécsimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.
Ugrás az oldal tetejére