Jelenlegi hely

A cselekvés díja - Várják a jelöléseket a Jószolgálat-díjra

A Jószolgálati-díj idei díjazottjait bemutató szabadtéri kiállítás nyílt szerdán a budapesti Március 15. téren, s egyúttal a "cselekvés díja" újabb jelölési időszakát is meghirdették. 

A Jószolgálat-díj már második éve díjazza azokat az önkéntes és hivatásos szociális munkásokat, valamint szervezeteket és közösségeket, akik kiemelkedő elhivatottsággal, napról napra végzik áldozatos munkájukat a rászorulókért.

Rendhagyó ünnepség keretében, a 2017-es év díjazottjaival és pártfogoltjaikkal közösen nyitották meg a díjazottakat bemutató szabadtéri kiállítást a budapesti Március 15. téren az újabb jelölési időszak meghirdetését követően.

A tavaly nyáron indított díjat Twickel György hívta életre, édesanyja Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő példaértékű munkásságának emlékére. A grófnőről elnevezett Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány a különböző területeken hivatásos és önkéntes szociális munkát végzők áldozatos munkáját díjazza és mutatja be a Jószolgálat-díjon keresztül, melyet idén májusban adtak át először.

Az első év tapasztalatai, valamint az ötszázat is meghaladó jelölések száma jól bizonyítják a díj hiánypótló jellegét. A díjazottakat a díj partnerei, a 7 nagy magyarországi segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri választotta ki.

A 2017/18-as évadban október 4-től várják a díj honlapján keresztül a jelöléseket öt kategóriában: életműdíj valamint hivatásszerűen és önkéntesen végzett szociális munka egyéni és szervezeti/közösségi kategóriáiban. A jelöléseket 2018. január 31-ig lehet leadni ITT.

A pályázatok értékelése is összhangba kerül a díj céljaival, a szakmai bizottság a hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriáiban választ díjazottakat, míg az önkéntes kategóriákban a felterjesztések alapján jövő májusban online szavazással a társadalom választja ki azokat a személyeket és civil közösségeket, akiket érdemesnek gondolnak a Jószolgálat-díjra.

A szerdai eseményen a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében köszöntő beszédet mondott Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumának elnöke, majd Tóth Simon Ferenc, a kuratórium tagja ismertette a megújult kategóriákat.

Bemutatkoztak a 2017/18-as évad nagykövetei: Ónodi Eszter, Jászai Mari-díjas színésznő és Lackfi János, József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő, akik személyükkel és munkáságukkal támogatják és népszerűsítik a díj céljait, hogy társadalmunk elé kerüljenek azok a történetek, melyek mindannyiunk számára példát mutatnak a rászorulók iránt való felelősségvállalásból.

A 2017-es díjazottakat bemutató kültéri kiállítást Virágvölgyi István, kurátor nyitotta meg. A belváros szívében látható szabadtéri kiállítás októbertől várja az érdeklődőket, majd 2018. április végéig vidéki nagyvárosok főterein kerül kihelyezésre. A kiállítás a díj céljait szolgálva betekintést ad a díjazottak és a rászorulók különböző közegeinek mindennapjaiba.

Ismersz olyat, aki sokat tesz másokért? Tudsz olyan helyet, ahol erőn felül dolgoznak azért, hogy másoknak jobb legyen? Őket értékelik!

A Jószolgálat-díj célja, hogy az évről-évre megválasztott díjazottak történetein keresztül minél több ember figyelmét felhívja az odafordulás, a megértő, gondoskodó és legfőképpen tevékeny szeretet formáira, mivel a rászorulókért tenni mindannyiunk közös felelőssége!

A 2017-es év díjazottjai

1. Életműdíj – Somos László
2. Civil közösségi kategória – Szociális Csomagküldő Mozgalom Alapítvány (SZOCSOMA)
3. Családokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Juhász Péter
4. Családokért végett szociális munka intézményi kategóriája – Szent Imre Iskolaház
5. Kisebbségekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Raffael István
6. Kisebbségekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – SZIA InDaHouse Hungary
7. Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Magyar László
8. Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Fogad A Kezem Alapítvány
9. Idősekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Kiss Pál
10 Idősekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Dr. Szántó László Szeretetotthon
11. Hajléktalanokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Gróf András
12. Hajléktalanokért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Periféria Egyesület
13. Különdíj – Brandt Viktor

További részletek 

Forrás

- Budapestimami -