Jelenlegi hely

Családok éve az utazásban is!

2018. január elsejétől számos új, az autósok költségeit és adminisztrációs terheit csökkentő előírás lép hatályba az e-matricás rendszerben. 

Nagycsaládosok négy keréken

A D2 járműkategóriába tartozó személygépkocsira igénybe vehető kedvezmény januártól nemcsak a négy, hanem már a három gyermeket nevelő családok számára is elérhető. Vagyis D2 díjkategóriába tartozó járművekre D1 díjkategóriájú jogosultságot vásároljanak. A kedvezmény továbbra is regisztrációhoz kötött. Információk a regisztrációról ITT.

Ha a vezetők téves díjkategóriát választva vásárolnak e-matricát, az úthasználónak az eddigieknél kevesebb pótdíjat kell fizetnie.  A leggyakoribb esetben, vagyis amikor D2 helyett D1 díjkategóriájú e‑matricát vásárolnak, a pótdíj összege fele a korábbi szintnek (14 875 Ft helyett csak 7500 Ft).

Autópályadíjak

Az egyik legfontosabb intézkedés lehetővé teszi, hogy pl. a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után is megvásárolhassák az e-matricát. Az új előírás szerint a fizetős hálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználók rendelkezésére a jogosultság megváltásához. Az e-matricákat a továbbiakban is érdemes már indulás előtt beszerezni akár személyesen, akár elektronikus úton. A jóhiszemű mulasztók azonban a jövőben mentesülhetnek a pótdíjazás alól, ha a megfelelő jogosultságot a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül megveszik. 

A módosítással a korábbi 30 napos pótdíjfizetési türelmi idő a kétszeresére, 60 napra hosszabbodik. Ha a jármű az arra egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, csak a - 60 napon belüli rendezés esetén - 7500 forintos különbözeti pótdíjat kell kifizetni

Fotó: pixabay.com

Pótdíjmaximalizálás - megújítva

Pótdíjfizetésre kötelezett természetes személy kérelmére részletfizetési lehetőségre nyílik mód az új jogszabályok szerint. Ha az úthasználónak kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alap-pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. A kérelem benyújtására a korábbi 15 nappal szemben 75 nap áll az üzemben tartó rendelkezésére. A kérelem egy rendszámra egy naptári évben többször is benyújtható. A rendszer üzemeltetője a jövőben a, ha az egy összegű rendezés jelentős anyagi terhet róna a mulasztóra.

Két keréken

A kínálatból eddig hiányzó kedvezményes matrica bevezetése kerül sor a motorosok részére május 31-től. A már májustól elérhető új termék ára az 1470 forintos heti jogosultsághoz képest mindössze havi 2500 forint.

A további kedvező változásokról részletes tájékoztatás található a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján (www.nemzetiutdij.hu).