Jelenlegi hely

Só-liszt gyurma főzve, kicsit másként

A só-liszt gyurma egy kisgyermekes háznál olyan, mint a kártyában a jolly joker! Ha a gyerekek már nem tudnak mit kezdeni a rájuk szakadt szabadsággal, és kimenni sem lehet a kánikula vagy éppen az esős időjárás miatt, akkor kerülhet elő a gyurma. Olcsó, hamar elkészül, és a totyogó babától a nagymamáig mindenkinek jó móka!

A húsvétról megmaradt tojásfestékkel a szivárvány minden színében előállíthatjuk, majd a fel nem használt gyurmát a hűtőben tárolhatjuk.

Hozzávalók 1 adaghoz:

 • 20 dkg finomliszt
 • 10 dkg finom só
 • 3 kk étolaj
 • 3 dl víz
 • 2 kk citromsav
 • tojásfesték (lehetőleg por alakú) vagy ételszínezék is jó

 

Elkészítés:

A vízben feloldjuk a tojásfestéket, majd a hozzávalókat egy nagyobb lábasban habverővel simára keverjük. Takarékon folyamatosan kavargatva (fakanállal) elkezdjük főzni. Néhány perc múlva kezd sűrűsödni, így egyre nehezebb lesz kavarni. Időnként félrehúzhatjuk, és úgy kavarjunk rajta egyet. Addig kell főzni (pár perc az egész), amíg annyira összeáll, hogy a fakanállal nem tudjuk tovább kavarni. Ekkor egy munkalapra kitesszük és óvatosan, mert meleg, jól átgyúrjuk. Kezdetben még ragadhat, de hamar szépen összeáll.

Én 1 kg lisztből szoktam készíteni: piros, kék, zöld, sárga és fehér színben. A fehérnél nem kell semmi szinezéket tenni a vízbe. A gyurma állaga jobb, mint annak a bizonyos sokat reklámozott és igen drága gyurmának. A kész gyurma nagyon jól formázható és a színek összekeveréséből új színeket is lehet alkotni, például lila vagy barna. Az elkészült alkotások a levegőn megszáradnak. Színük megmarad, csak kicsit fehéredni fog. A maradékot hűtőben sokáig lehet tárolni. (Nekem most egy hónapja készült gyurmám van és még semmi baja sincs pedig már egy ideje kivettem a hűtőből, mert az ennivalónak is kell a hely :-)
 

 

Ötletek:

 • Ha nincs színezőanyagunk, nem baj. A megszáradt fehér gyurmát temperával is kifesthetjük. Az is jó móka.
 • Készíthetünk apró gyöngyöket. A lyukat vékony szívószállal készítsük. A gyöngyök ne legyenek nagyok, mert nehéz lesz a nyaklánc. Ha kiszáradt, fűzzük fel.
 • A legkisebbeknek adhatunk magvakat, amelyet a kilapított gyurmába nyomkodva képeket készíthetnek.
 • Óvodásokat ösztönözhetünk sík képek készítésére. Adjunk erre célra keményebb papírt/kartont, amit így biztonságosan tudunk mozgatni.
 • Iskolások már bátran készíthetnek térbeli alakzatokat.

Jó alkotást kívánok!

Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…, 5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyek végett nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?
Ugrás az oldal tetejére