Jelenlegi hely

Itt van a tél, itt van újra

A téli bőrápolás és a vitaminpótlás-táplálkozás szorosan összekapcsolódnak. Télen a bőrünknek két fronton is helyt kell állnia: a csípős hideget, szelet és a fűtött helységek, bevásárló központok száraz levegőjét is el kell viselnie.

A dúsabb, zsírosabb arckrémek, kéz- és lábápolók kívülről táplálják a bőrt, de a megfelelő folyadékfogyasztás ugyanilyen fontos – nyáron úton-útfélen felhívják a figyelmünket a folyadékpótlásra, télen hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni, illetve a tiszta vizet cukros teákra, forrócsokira cserélni…Télen jólesik hosszasan fürdeni forró vízben, de egy gyors zuhanyzással többet használunk a bőrünknek – így ugyanis megmarad a lipidvédőréteg.

Kishazánk éghajlatából adódóan a szőlő-szilva-körte-sütőtök szezon után a déli gyümölcsökre érdemes átállni. A banánban rengeteg a triptofán – ez az alapvető aminosav az anyagcsere során szerotoninná alakul (a boldogságérzés egyik ingerületátvivője), így többek közt a téli depresszió leküzdésében is segít.

A citrusfélékben található C-vitamin fontosságával mindenki tisztában van. A narancs, citrom, mandarin mellett kiemelném viszont a grépfrútot, mely könnyíti az emésztést és zsírégető hatása van. A savanyú káposztának szintén magas a C-vitamin- és a rosttartalma is, tehát jótékony befolyása van az emésztésre. Kiváló C-vitaminforrás a csipkebogyótea is!

A D-vitamin a bőrben található előanyagából napfény hatására képződik. Télen alacsony a napsütéses órák száma, így a D-vitamin pótlásáról is gondoskodnunk kell, legkönnyebben hidegen sajtolt olajokból, májból, tojásból, tejtermékekből tudjuk felvenni.

„Mindennap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, szóval érdemes az almát beépíteni az étrendünkbe ősztől tavaszig.

Már említésre került hogy a kevés napsütés télen, ezért (is) bíztatok mindenkit hogy használja ki azt a néhány órát és forró teás termosszal felvértezve töltsön minél több időt a friss levegőn!!!

 

Írta: Kerekesné Tóth Boglárka, tudományos segédmunkatárs (Debrecenimami)

Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Fotók: pixabay.com