Jelenlegi hely

Itt van a tél, itt van újra

A téli bőrápolás és a vitaminpótlás-táplálkozás szorosan összekapcsolódnak. Télen a bőrünknek két fronton is helyt kell állnia: a csípős hideget, szelet és a fűtött helységek, bevásárló központok száraz levegőjét is el kell viselnie.

A dúsabb, zsírosabb arckrémek, kéz- és lábápolók kívülről táplálják a bőrt, de a megfelelő folyadékfogyasztás ugyanilyen fontos – nyáron úton-útfélen felhívják a figyelmünket a folyadékpótlásra, télen hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni, illetve a tiszta vizet cukros teákra, forrócsokira cserélni…Télen jólesik hosszasan fürdeni forró vízben, de egy gyors zuhanyzással többet használunk a bőrünknek – így ugyanis megmarad a lipidvédőréteg.

Kishazánk éghajlatából adódóan a szőlő-szilva-körte-sütőtök szezon után a déli gyümölcsökre érdemes átállni. A banánban rengeteg a triptofán – ez az alapvető aminosav az anyagcsere során szerotoninná alakul (a boldogságérzés egyik ingerületátvivője), így többek közt a téli depresszió leküzdésében is segít.

A citrusfélékben található C-vitamin fontosságával mindenki tisztában van. A narancs, citrom, mandarin mellett kiemelném viszont a grépfrútot, mely könnyíti az emésztést és zsírégető hatása van. A savanyú káposztának szintén magas a C-vitamin- és a rosttartalma is, tehát jótékony befolyása van az emésztésre. Kiváló C-vitaminforrás a csipkebogyótea is!

A D-vitamin a bőrben található előanyagából napfény hatására képződik. Télen alacsony a napsütéses órák száma, így a D-vitamin pótlásáról is gondoskodnunk kell, legkönnyebben hidegen sajtolt olajokból, májból, tojásból, tejtermékekből tudjuk felvenni.

„Mindennap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, szóval érdemes az almát beépíteni az étrendünkbe ősztől tavaszig.

Már említésre került hogy a kevés napsütés télen, ezért (is) bíztatok mindenkit hogy használja ki azt a néhány órát és forró teás termosszal felvértezve töltsön minél több időt a friss levegőn!!!

 

Írta: Kerekesné Tóth Boglárka, tudományos segédmunkatárs (Debrecenimami)

Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Fotók: pixabay.com

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…, 5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyek végett nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?
Ugrás az oldal tetejére