Jelenlegi hely

Szívünk Rajta - Az UNICEF gyerekkönyv-ajánló programja

Szülők és gyerekek eligazodását segíti az UNICEF és a Bookline közös kezdeményezése.

Te is szíveden viseled, hogy mit olvasnak a gyerekek? Nem vagy egyedül! Indul a „Szívünk rajta" program – a legjobb mesék és leghasznosabb gyereknevelési könyvek ajánló programja, az UNICEF Magyar Bizottság és a Bookline közös kezdeményezése. Mostantól amelyik könyv megkapja a „Szívünk rajta" matricáját, az biztosan a 4-12 éves gyerekeknek szóló legszebb, legizgalmasabb, legkülönlegesebb magyar nyelvű könyvek közé tartozik. A program szakmai csapata négy kategóriában gyűjti az ajánlásokat és ítéli oda a legkiválóbb könyveknek a „Szívünk rajta" matricát.

Nem könnyű eligazodni a gyerekkönyvek és a gyermeknevelési szakkönyvek piacán. Ebben kíván segítséget nyújtani a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság közös kezdeményezése, a „Szívünk rajta" könyvajánló program. A kezdeményezés célja, hogy azok a könyvek, melyek a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek. A program a szülők és gyermekek eligazodását segíti a gyerekkönyvek piacán, de nem felejti el azt sem, hogy a szülő is olvas, ezért a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is megkönnyíti.

„A könyv a nevelés fontos eszköze, ennek ellenére a világ általános iskolás korú gyermekeinek 38 százaléka, több mint 250 millió gyermek még alapfokon sem tud olvasni. Az UNICEF azért dolgozik, hogy a világon minden gyermek részesülhessen az olvasás örömében. Hisszük, hogy érdemes másokért is tenni. Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Bookline hároméves megállapodásának köszönhetően nemcsak a magyar gyermekek számára indul útjára a program, de a világ gyermekeinek oktatásához is adománnyal tudunk hozzájárulni"- mondta D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottság nagykövete, a „Szívünk rajta" szakmai csapatának tagja.

A válogatásban kiemelt szerepet szánnak azoknak, akik ebben a programban a legfontosabbak: a gyerekeknek.  A „Szívünk rajta" csapatában az alapító szervezetek képviselőin túl a budapesti Óbudai Nagy László Általános Iskola valamint a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gyerekei is tevékenyen közreműködnek. A munkát Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő, Kádár Annamária mesepszichológus, Magyarósi Éva animációs szakember, Winkler Róbert újságíró és a Könyvesblog szerkesztői is segítik.

A szakmai csapat csak azokat a 4-12 éves korosztálynak szánt, valamint a szülőséggel foglalkozó könyveket vizsgálja, amelyek ajánlás útján eljutnak hozzájuk. Ajánlást bárkitől érkezhet a szivünkrajta.hu oldalon, tehát a gyerekek, szülők vagy akár a kiadók is nevezhetik a programba a kedvenc könyveiket. A szakmai csapat hazai és nemzetközi szerzők könyvét egyaránt várja, és a kiadványokat nem árfekvés vagy a megjelenés éve alapján szelektálja. A válogatás legfőbb szempontja a magas minőségű vizuális és tartalmi kiállítás, olyan szakmai ismérvek mentén, amelyek a program honlapján mindenki által megismerhetőek.

„Célunk, hogy segítsünk a tájékozódásban, melyik könyv nyújt minőségi és tartalmas szórakozást gyermeknek és szülőnek egyaránt. Nem szeretnénk semmilyen kiadványt negatívan minősíteni, szándékunk mindössze az, hogy kiemeljük a szakmai zsűri szerint kiváló tartalmakat, ezeknek kiemelt kommunikációs felületeket biztosítsunk. Szubjektív listáinkat a kereskedelmi sikerlistáktól függetlenül, egy zsűri által összeállított minősítési rendszer mentén állítjuk össze" - emelte ki Starcz Ákos, a Libri Shopline Nyrt. vezérigazgatója.

A kiemelkedőnek tartott könyveket a könnyebb eligazodás kedvéért a szakmai csapat négy kategóriába sorolja:

1. „Mesél": Olyan könyvek kaphatnak matricát ebben a kategóriában, amelyeket egyedi, különleges módon írtak meg, illusztráltak, és ezért olyan élményt nyújtanak, ami gyereknek, felnőttnek egyaránt életre szóló, meghatározó élményt jelenthet. Szeretjük ezeket a könyveket, mert saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük.

2. „Segít neki": Ebben a kategóriában azokat a kiemelkedő könyveket díjazzuk, melyek segítenek megérteni a gyerekek számára a különleges vagy nehéz élethelyzeteket. Például ha a szülők válnak, ha testvér születik, vagy ha egy szerettünket elveszítjük. Szeretjük ezeket a könyveket, mert nem didaktikusak, mert úgy segítenek, hogy szinte észre sem veszi a gyerek. S mert a szülőt legalább annyira segítik, mint a gyereket.

3. "Fejleszt": Ide kerülnek azok a kiadványok, amelyek az olvasást, a készségeket, a szókincset, a speciális nevelési igényt és egyéb készségeket támogatják. Szeretjük ezeket a könyveket, mert hisszük, hogy az olvasás erre is jó. A rigmusok és mondókák előkészítik az olvasást, vannak versek, amik segítik a diszlexiás gyerekeket, vannak könyvek, amik intenzíven támogatják a szókincs fejlődését.

4. „Segít neked": Hogyan neveld jól a gyereked? Hogyan reagálj jól a gyerek szükségletére? Nem könnyű, de egy jó könyv segíthet megérteni mi zajlik bennünk, és mi zajlik a gyerek és a szülő között. Szülőnek lenni - bármennyire szeretjük is a gyerekünket -, nem csak móka és kacagás. Ráadásul a szülőség tanulható: ide azok a könyvek kerülnek, amiket ezért szeretünk.

 

Forrás: unicef.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…, 5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyek végett nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?
Ugrás az oldal tetejére